DORH O PADU DRONA

‘Balističkim vještačenjem utvrđeno je da se radilo o avio bombi, ali još nemamo osnovu za konačni zaključak‘

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je kako je, do sada, dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja
 Damir Krajac/Cropix

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je danas da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona, koji je prije skoro dva tjedna pao na Zagreb, utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, ali i da "rezultati dosadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka".

"S obzirom na objavljene informacije u sredstvima javnog priopćavanja o rezultatima provedenog vještačenja, i zaprimljene upite novinara, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, sukladno zakonskim odredbama, odgovara kako se postupanje ovog državnog odvjetništva nastavlja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad, izdalo naloge za provođenje više vrsta vještačenja (kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskog, balističkog, toksikološkog) te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke", navodi se u priopćenju DORH-a.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je kako je, do sada, dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja. "Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o avio bombi sa pripadajućim upaljačem", poručuju iz DORH-a, ali i dodaju kako "rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja, ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka".

"S obzirom na navedeno, ovo državno odvjetništvo u koordinaciji s nadležnim tijelima uključenima u kriminalističko istraživanje (predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Ravnateljstva policije – Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija) nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Ovo priopćenje je objavljeno sukladno članku 60. stavku 3. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji", zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Nova TV izvijestila je u utorak navečer, pozivajući se na izvore bliske istrazi, kako na dijelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

Uzorci vještačeni u Centru za vještačenje "Ivan Vučetić" nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, izvijestili su kratko u Dnevniku Nove TV. Navode i kako je to suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane te da su za komentar zvali Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nisu ga dobili.

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je poručio kako još uvijek čeka nalaz vještačenja. "Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti'', rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna rekao kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije riječ bila o avio-bombi koja je eksplodirala u tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:06