BRENTON HARRISON TARRANT

BALKANSKA RUTA KRVNIKA IZ NOVOG ZELANDA: U HRVATSKOJ JE PROVEO 31 DAN U Zagreb je prvi put došao na Božić 2016., odsjeo je u Branimirovoj ulici

 
 REUTERS, Jutarnji list

Brenton Harrison Tarrant, ubojica muslimanskih vjernika u Novom Zelandu, 25. prosinca 2016. godine sletio je zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku i zadržao se kratko u Zagrebu, da bi 28. prosinca izišao iz Hrvatske u autobusu na graničnom prijelazu Bajakovo i potom ušao u Srbiju.

Njegov boravak u Hrvatskoj krajem 2016. i u siječnju 2017. godine potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Tarrant je od 3. siječnja do 31. siječnja 2017. godine boravio u Hrvatskoj, u koju je ušao i izišao preko zagrebačke zračne luke.

Prema dostupnim informacijama, Tarrant je krajem 2016. krenuo na tzv. balkansku turneju. Autobusom je putovao iz Hrvatske u Srbiju, prošao je Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali nije precizirano kojim je redoslijedom australski krvnik obilazio navedene zemlje. Prema tvrdnjama bugarskog državnog odvjetnika, Tarrantu ovo nije bila prva turneja po ovoj regiji. U Bugarsku je, naime, stigao avionom iz Dubaija 9. studenoga 2016. godine. Ondje je boravio sljedećih šest dana i obišao deset turističkih lokaliteta.

Prema podacima kojima raspolažu hrvatske obavještajne službe, Tarrant se u Hrvatsku vratio iz Bosne i Hercegovine 3. siječnja 2017. u kombiju na graničnom prijelazu Gornji Brgat - Ivanica. Istog dana stigao je u Zagreb i do 6. siječnja boravio u glavnom gradu Hrvatske. razgledavao turističke lokacije i zasad nema informacija o susretima s nekim sumnjivim osobama. U Zagrebu je odsjeo u hostelu u Branimirovoj ulici, u samom središtu. Registrirano je da je u glavnom gradu proveo tri dana. Od 6. do 8. siječnja boravio je u Poreču, od 12. do 15. siječnja u Zadru, od 22. do 23. siječnja u Šibeniku, 24. siječnja bio je u Dubrovniku, a 30. siječnja vratio se u Zagreb. Već narednog dana napustio je Hrvatsku odletjevši iz zagrebačke zračne luke 31. siječnja 2017. godine, a noć je proveo u istom hostelu kao i kad je došao u Hrvatsku.

Registriran u hostelu

- Ako je i bio kod nas, mi vam to ne smijemo i ne možemo reći zbog zaštite osobnih podataka. Policija preko sustava e-visitor ima uvid u to tko je ovdje boravio i koliko se zadržao, a jedino smo Odjelu za imigracije dužni dostaviti određene podatke koje smo obavezni čuvati tri godine - rekao nam je jučer recepcionar zagrebačkog hostela u kojem je odsjeo Tarrant, a kroz koji je od njegova boravka prošlo na tisuće gostiju. Kako smo neslužbeno doznali, od masakra se dosad nitko nije raspitivao o njegovu boravku u hostelu u središtu grada. I u svim objektima duž obale koje je obilazio morali bi imati podatke o tome gdje je i koliko dugo odsjeo. Uočljivo je da je njegovo kretanje u siječnju 2017. godine registrirano u turističkim objektima i u sustavu MUP-a i e-visitoru za oko pola mjeseca. Moguće je da je ostatak mjeseca proveo boraveći u vlastitom aranžmanu i neprijavljeno pa će tek trebati rekonstruirati gdje se kretao sve to vrijeme. Hrvatske sigurnosne službe i dalje će analizirati njegovo kretanje po Hrvatskoj kako bi se utvrdilo je li bilo sumnjivog ponašanja ili bilo čega povezanog s terorističkim aktivnostima.

Uobičajeno bi bilo, ako su obavještajne službe i policija u Novom Zelandu imale pod nadzorom ili pratile aktivnosti Bentona Harrisona Tarranta, da su u okviru međunarodne obavještajne službe od partnerskih službi tražile neke izvještaje ili analize kontakata s osobama s kojima se sretao.

Suzbijanje ekstremizma

Praćenje ekstremizma jedna je od zadaća obavještajnih službi, pa tako i SOA-e, posebnog odjela za međunarodnu suradnju. Na službenoj stranici SOA-e tako je istaknuto da “ekstremizam označava aktivnosti i poglede pojedinaca koji su protivni demokratskom poretku i provode ili se zalažu za nasilje, mržnju, zastrašivanje, diskriminaciju i rušenje demokratskog ustavnog poretka Republike Hrvatske. SOA prati sve vrste ekstremizma, neovisno o njihovoj ideološkoj, političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pozadini”.

Suzbijanje ekstremizma označava zaštitu građana od nasilja i prijetnji nasiljem, zastrašivanja, poticanja na rušenje demokratskog ustavnog poretka i ugrožavanje ustavnih prava i sloboda. SOA prati nositelje ekstremističkih aktivnosti ako potiču ili provode aktivnosti koje su protivne zakonima RH, pozivaju na nasilje te nacionalnu, ideološku, rasnu ili vjersku nesnošljivost. SOA procjenjuje i aktivnosti ekstremističkih skupina u državama u okruženju koje može ugrožavati sigurnosne prilike RH ili predstavljati prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Nepredvidivo ponašanje

Značajka ekstremističkih pokreta, neovisno o ideološkoj pozadini, jest da često privlače nestabilne osobe čije je ponašanje nepredvidivo i koje je teško na vrijeme prepoznati. Za ekstremizam, kao i za ostale slične oblike djelovanja, značajno je djelovanje u kibernetičkom (cyber) prostoru, gdje pojedinci međusobno razmjenjuju informacije i šire ekstremističke stavove. Internet je tako postao jedan od najvažnijih medija u širenju ekstremističkih ideja. Budući da je Tarrant djelovao u cyber prostoru, njegovo djelovanje nije bilo nepoznato. Tijekom narednog vremena bit će potrebno rekonstruirati sve njegove kontakte i osobe s kojima se susretao, odakle je nabavio oružje i kako je bilo moguće da je njegova priprema masakra prošla nezamijećeno.

U rekonstrukciji zločina od velikog će značaja biti i balistička rekonstrukcija, s obzirom na to da je ubojstvo počinio kalašnjikovima, pa će biti važno doznati gdje je nabavio oružje i streljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:39