GRADONAČELNIK ZAGREBA

BANDIĆ EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI IZ BOLNICE: NISAM VIDIO OTKRIVANJE SPOMENIKA TUĐMANU 'Bio sam tad na pretragama, doktori kažu da je dobro...'

 
 CROPIX

- Nažalost nisam mogao gledati. U to vrijeme bio sam na pretragama. Doktori kažu da je dobro. Ali siguran sam da je sve prošlo baš kako treba jer sam detaljno upućen u organizaciju ove velike svečanosti. Pogledat ću sve na snimci - kratko je u ponedjeljak ekskluzivno za Jutarnji list iz bolničke postelje poručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Iako je bio idejni začetnik, on zbog hospitalizacije nije mogao biti prisutan na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića, koji je uz taktove pjesme "Tvoja zemlja", otkriven na križanju Avenije grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Svečanom događanju prisustvovao je cijeli državni vrh: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prisutni su bili članovi obitelji Tuđman, sinovi Miroslav i Stjepan te kći Nevenka, ali i brojni drugi dužnosnici. Ipak, Bandić nije ostao zaboravljen, pozdravili su ga i svi govornici sa željama za ozdravljenje, a njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević u svom govoru istaknula je kako se “ovaj trenutak možda i predugo čekao”, ali i kako otkrivanje spomenika ne bi smjela biti jedina zahvala Tuđmanu.

FOTOGALERIJA: Svečano otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu

Bandić je, inače, samo nekoliko sati prije nego što je završio u bolnici dao intervju bosanskohercegovačkom portalu Klix.ba, u kojem je, između ostalog, govorio i o položaju Hrvata u BiH te o kontroverznom izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda.

Novinarka ga je na početku pitala je li se što promijenilo nakon toliko godina na čelu hrvatske metropole, a on joj je odgovorio da se ništa nije promijenilo nagore. - Sve ide nabolje. Čak i ja bolje izgledam nego 2000. godine, izjavio je.

- Posao koji radite iz ljubavi vam postane hobi, a kad posao postane hobi onda je to zadovljstvo. Pozitivna strast i ljubav koje me pokreću već skoro devetnaest godina rezultirali su time da se osjećam bolje nego prije 2000. godine. Imam više motiva nego tada, dodao je.

Na pitanje kako je to biti Hercegovac na čelu Zagreba, odgovorio je da je u hrvatskoj metropoli još od 1974. godine.

- Osjećam se kao i svaki građanin grada Zagreba. Svi projekti, ulice, trgovi, prometnice, skijališta, mostovi... Sve je to lijepo, ali ono što je moja najveća zaostavština, moj najveći projekt je multietničan, multikonfesionalan Zagreb koji je otvoren i siguran. Osjećam se kao pravi Zagrepčanin koji živi, voli i osjeća ovaj grad i koji je sretan da sa svojim sugrađanima može nešto napraviti. Ništa ja to ne bih uspio bez sugrađana, oni su mi puno pomogli. Zagreb mi je dao sve, a ja Zagrebu nisam vratio ni pola. Ali ima još vremena..., rekao je.

- Volim sve ljude. Ja sam hrvatski sin Bosne i Hercegovine, prijatelj sva tri bh. naroda i u svakom kutku BiH osjećam se kao da sam u svojim Grudama, gdje sam se rodio u Donjim Mamićima. Ja sam jednostavno takav čovjek, jednako se osjećam u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Bihaću i bilo gdje drugo. To je tako jednostavno i to je istina, nema druge osim te, kazao je Bandić.

Novinarka ga je zatim pitala jesu li Hrvati u BiH ugroženi i majorizirani.

- Svatko se mora izboriti za svoju ravnopravnost. Na papiru je BiH zemlja dva entiteta i tri etniteta. U praksi ima problema, jer Dayton je s jedne strane cementirao odnose u BiH, a s druge strane onemogućio bilo kakve promjene koje bi još jače, transparentnije i pravednije potvrdile tu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvati tu uvijek poberu deblji kraj. Tako je bilo i na ovim izborima. To nije dobro, jer minimum poštenja i iskrenosti nalaže da svaki narod izabere sebi predstavnike pa makar izabrao crnog vraga. Nije to dobro dugoročno za BiH i vjerujem da će se dogoditi te ustavne promjene koje će osigurati da svaki narod bira svog predstavnika. To je korak ka većoj ravnopravnosti Hrvata u BiH, smatra Bandić.

O izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva kaže:

- Legitiman predstavnik treba biti legitimniji. Komšić je legitiman po postojećim pravilima, ali bi bilo poštenije, legitimnije i iskrenije da su to Hrvati napravili. Dugoročno će se to pokazati lošim, a trenutno je to sve legitimno. Nema tu problema, osim polemike koliko je to pošteno i iskreno i koliko je to za buduću BiH dobro.

Progovorio je i o položaju Bošnjaka u Zagrebu i Hrvatskoj.

- Bez obzira na to što su Hrvati u BiH konstitutivan narod, a Bošnjaci u Hrvatskoj manjina, želio bih da u bilo kojem kutku BiH položaj Hrvata bude ni manje ni više nego kao položaj Bošnjaka ovdje. Želio bih da Hrvati u Sarajevu imaju isti položaj kao Bošnjaci u Zagrebu. Vjerujte mi da bi bilo mnogo manje problema, ne samo u Sarajevu nego bilo gdje u BiH, a usudio bih se reći i u bilo kojoj europskoj metropli. Na primjeru Zagreba kolege iz Europe, a i iz okruženja i zemalja bivše Jugoslavije mogu učiti kako se živi. Na multietničnost i multikonfesionalnost Zagreba sam ponosan, kao što sam već rekao, to je moj najveći projekt, rekao je Bandić za Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41