SPUŠTAJU LOPTU

BANDIĆ I VLADA IPAK SLOŽNI Štromar: 'Dobre prijedloge prihvaćamo'; Bandić: 'Ovo je posao za dva mandata'

S Markova trga jučer su poručili da će se voditi konzultacije o Zakonu o obnovi, a o konačnom sadržaju odlučuje Vlada
Milan Bandić i Andrej Plenković
 Ronald Goršić / CROPIX

U sukobu koji je ponovo eskalirao između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HNS-a, ovaj put zbog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, arbitrirat će premijer Andrej Plenković.

U Vladi to nisu izjavili doslovno tim riječima, nego poručuju da idu s uključivim pristupom, pa su pozvali predstavnike Grada Zagreba, kao i sve stručne dionike, da daju svoj doprinos izradi što kvalitetnijeg zakona.

- Informacije koje su se pojavile proteklih dana o Zakonu medijske su spekulacije i ne predstavljaju u ovoj fazi službeni zakonski prijedlog Vlade - poručili su s Markova trga uz napomenu da će se voditi konzultacije o Zakonu o obnovi, a o konačnom će sadržaju odlučiti Vlada.

Trinaesta verzija

U petak su glavni akteri sukoba - Bandić i Štromar - ipak počeli spuštati loptu.

- U izradu Zakona je uključena struka. Kada se napravi, prijedlog će ići u javnu raspravu, nakon toga će se sve primjedbe razmotriti, odlučiti o njima, a potom će Vlada prihvatiti Zakon i uputiti ga Saboru. Razgovara se sa svim dionicima, a svi će se konstruktivni prijedlozi prihvatiti - kaže ministar Štromar, navodeći kako sada postoji već trinaesta verzija tog zakonskog prijedloga.

Kaže da je radna skupina za izradu Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice uzela u razmatranje primjedbe i prijedloge koji su upućeni iz Grada Zagreba te ističe da je u njima bilo konstruktivnih prijedloga.

Bandić je jučer podsjetio da je u četvrtak uputio dopis premijeru Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću, u kojem ih traži da se Gradu ne uzima 850 milijuna kuna koje godišnje uplati u Fond izravnanja, nego da se taj novac utroši na sanaciju šteta od potresa.

- Očekujemo od premijera, kao i do sada, da bude mudar, a on to jest, i da zajedno riješimo taj problem. Zagreb je od 2009. do danas uplatio u državni proračun, u Fond izravnanja (za druge jedinice područne regionalne samouprave), 10,5 milijardi kuna - rekao je Bandić, pozivajući državu “da Gradu vrati ono što mu je uzela u mirnodopsko vrijeme - bez korone i potresa”.

Osim obustave uplata u Fond izravnanja, Bandić je uputio još osam primjedbi na zakonski prijedlog o obnovi.

Traži da se, osim konstrukcije zgrada, obnove instalacije i fasada, da i suvlasnici koji će sami obnoviti zgrade imaju pravo na nadoknadu troškova, da se osigura pomoć i onim vlasnicima kuća koji sami žele sagraditi zamjenske, protiv je toga da se naknada iz osiguranja za srušenu kuću prenese na proračun, primjećuje da nije jasno kako će se graditi zamjenski objekti za kuće s više stanova, predlaže da Grad obnovi objekte u svojem, a država u svojem vlasništvu, da Grad i država osiguraju smještajne objekte te da se zakonom regulira mogućnost uređenja statike povijesne jezgre Zagreba.

Brdo novca

Ministar Štromar kaže da će se kroz Zakon o obnovi morati derogirati drugi zakoni, ali to je samo radi veće efikasnosti. Derogirat će se Zakon o javnoj nabavi, no još nije definirano u kojoj mjeri. - Ne znam hoćemo li ići na javne pozive, ali želim da se napravi aplikacija na kojoj će se jasno vidjeti što se radi i za koliko novca, na kojoj će biti vidljivi tenderi, a javnost će imati potpuni uvid u trošenje sredstava - rekao je Štromar, navodeći da će se svaka odluka komunicirati s javnošću.

Bandić je jučer rekao da Grad ima na raspolaganju 40-ak stanova za one koji su najteže pogođeni potresom i socijalno su ugroženi te da i od države očekuje da sve svoje stanove stavi na raspolaganje.

Najavio je da će u drugoj polovici godine krenuti u gradnju 300 stanova u Podbrežju, koje će dodjeljivati po kriteriju dvostruke ugroženosti - od potresa i socijalne.

Jedan od Bandićevih suradnika pojašnjava da je prvi dojam kada se vidjelo osnovnu zakonsku verziju, nastalu u Ministarstvu graditeljstva, bio da je to preslika modela iz Gunje, gdje se može potrošiti brdo novca bez puno papirologije.

- Upravo je to obnova u podsljemenskoj zoni i Krapinsko-zagorskoj županiji. Uostalom, državni tajnik Željko Uhlir bio je u tom ministarstvu kada se obnavljala Gunja, a model je bio plati duplo i uzmi 30 posto provizije - izjavio je Bandićev suradnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57