GRADONAČELNIK O IZBORIMA

BANDIĆ 'Izborni prag? Ja 20 godina vodim pola Hrvatske, kada premijer dobije drugi mandat ja ću mu čestitati. Milanka Opačić? Ona je čvrsto u Zagrebu'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Grad Zagreb predstavio je danas na Europskom trgu beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom. Riječ je o zelenom otoku koji sadrži pametne spremnike za odlaganje papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, te izdvojene spremnike za sitan miješani komunalni otpad.

Posebnost tih kontejnera jest da se otvaraju pomoću senzora, odnosno vrata se automatski otvare nakon što građanin stoji dvije sekunde ispred njih. Ujedno, unutar spremnika je i mehanička preša koja smanjuje i do sedam puta volumen otpada, kao i senzor koji putem aplikacije dojavljuje najbližem kamionu Čistoće kada je popunjenost veća od 80 posto.

Jure Leko, direktor Čistoće, kazao je kako se radi o pilot projektu te da planiraju postaviti još pametnih spremnika po gradu.

- Idemo dalje u nabavku, pogotovo spremnika za miješani komunalni otpad koje ćemo postaviti na potezu od Glavnog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića. Inače, sada te spremnike moramo prazniti šest do sedam puta dnevno što nam iziskuje veću potrebu za radnicima i vozilima, a kada postavimo pametne spremnike praznit ćemo ih jednom dnevno – kazao je Leko te dodao da će pametne kontejnere postaviti i svim okretištima tramvaja.



Beskontaktne pametne spremnike napravila je zagrebačka tvrtka Eco Mobile, a Aleksandar Ivanović, direktor te tvrtke, kazao je kako se radi o potpuno hrvatskom proizvodu te dodao da postoji i mogućnost nadogradnje postojećeg sustava. Naime, kazao je kako postoji opcija da se putem njih mjeri kvaliteta zraka, količina buke, da posluže kao WiFi stanica te da se na njima ugrade punjači, no istaknuo je kako su to sve solucije namijenjene za neke druge faze.

- U ovoj fazi sada trebamo vidjeti kako će građani reagirati na sam projekt – rekao je Ivanović te napomenuo da cijena jednog takvog spremnika iznosi oko 37.000 kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na kraju predstavljanja kazao je da je sretan što su spremnici nastali u Zagrebu te da su duplo jeftiniji nego što su im nudile tvrtke iz Amerike i Europe. Novinari su ga potom pitali što je obilježilo njegovih 20 godina na čelu grada na što je on odgovorio da je to „rad, rad, doza strpljenja 16 sati dnevno 365 dana“.

Na upit o sudbini svoje stranke na nadolazećim parlamentarnim izborima tek je rekao da ne želi danas kvariti 20. obljetnicu na čelu grada i da novinari mogu sebi uzeti „proročanske ideje“ da Stranka rada i solidarnosti neće prijeći izborni prag.

- Ja vodim 20 godina pola Hrvatske, kada premijer bude dobio drugi mandat ja ću mu čestitati na tome – rekao je potom Bandić.

Što se tiče projekata kojih mu je najviše žao što nisu realizirani za vrijeme njegovih šest mandata naveo je oporavak Imunološkog zavoda, nabavku 60 niskopodnih tramvaja, gradnju tračničke veze do Zračne luke Franjo Tuđman, projekt Zagreb na Savi, dječju bolnicu u Blatu te podzemne tramvaje ispod Ilice.

Za kraj su ga novinari pitali što će biti s Milankom Opačić, odnosno u kojoj će izbornoj jedinici biti bivša zastupnica SDP-a. Bandić je na to kazao da je ona čvrsto u Zagrebu i da će se sve doznati na vrijeme te još dodao „mi smo počeli 1991. zajedno i red je da završimo zajedno.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18