PRIJETNJA

'BANDIĆ JE JUČER BACIO KANTU BENZINA NA KOALICIJU' Doznajemo kako su partneri reagirali na Bandićeve izjave, test imaju li 76 ruku slijedi u petak

 
Na fotografiji: Andrej Plenković i Milan Bandić
 Goran Mehkek / CROPIX

“Moji zastupnici u Saboru neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade i vladajuće koalicije dok prosvjetari ne dobiju povećanje koeficijenta od šest posto. Premijer Plenković mora podvući crtu i biti državnik. Ili će povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer ujutro.

Je li tom ultimativnom izjavom Bandić ispalio posljednju otrovnu strelicu u ionako jako ranjeni koalicijski savez zbog kojih će Hrvatska na izbore prije planiranog roka, s teškim teretom da je stvar pukla na prosvjetarima i jesu li ključni članovi koalicijske Vlade zauzeli tako radikalne pozicije da popravka više nema?

Ako je tako kao što tvrdi Bandić - vladajuće većine u Saboru više neće biti. HNS-ovci su već zaprijetili da neće glasati za proračun ako se ne dignu plaće prosvjetarima, i SDSS-ovci su dali naslutiti isto, a sad je na razlaz spreman i Bandić. A to znači da 82 zastupnika koja su dosad dizali ruke u zrak za Vladine odluke, padaju ispod potrebnog minimuma od 76. Prvi test bit će sutrašnja rasprava i izglasavanje povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zakazano za petak.

Pandorina kutija

Zbog nje oporba već mjesecima optužuje HDZ da su debelo prekoračili ustavni rok, a sada će pasti u najgori mogući trenutak. Formalno - oporba je ta koja treba prikupiti 76 ruku, i to je gotovo nemoguće, ali, ipak je krucijalno da većina stane iza svoga ministra i demonstrira - da postoji, da se nisu raspali. HDZ, naravno, može odgoditi glasovanje, ali to je, slažu se sugovornici iz raznih stranaka, samo razvlačenje agonije i dokaz da više ne vladaju situacijom.

Tako stvari izgledaju na prvi pogled. Drugi je zbunjujući jer pokazuje da Bandić uopće nema podršku svojih “žetončića”. U njegovu saborskom Klubu jučer je vladala konsternacija. “Nemam pojma o čemu se tu radi. Ali ovo postaje nepodnošljivo - neka koaliraju kako znaju i umiju. Dogovorili smo da nećemo podržati HNS jer to znači otvaranje Pandorine kutije: imat ćemo cijeli državni sektor u štrajku, prvo će se pobuniti policajci”, izjavio je neslužbeno zastupnik iz Kluba MB 365. I drugi član tvrdi da im je Bandićevo otkazivanje poslušnosti Vladi preko medija bio prvi glas, te da ne postoji nikakav stranački dogovor o tome. Dapače, dogovorili su navodno podršku premijeru. Uostalom, šef Kluba Kažimir Varda koji jučer nije htio ništa komentirati dok ne vidi što se događa, priznajući da je iznenađen, još se prošli tjedan čudio što HNS izvodi i javno zapitao što je s dogovorom iz Baltazara da se čuva stabilnost Vlade.

Predstavnik talijanske manjine Furio Radin rekao je kako građani zaslužuju da vlast odradi mandat do kraja, kao i to da prosvjetari zaslužuju dostojanstveno rješenje, ali je spreman na sve: “Ako se koalicija ne može održati to nije tragedija - idemo na izbore. Pretjerali su s igrama prijestoljčića.”

Zagreb, 250919. 
Nova ves 4.
Sastanak vladajuce koalicije u restoranu Baltazar. 
Na fotografiji: Branimir Glavas.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Branimir Glavaš

“Bandić je jutros bacio kantu benzina na koaliciju. Nema tu više povratka”, procjenjuje Branimir Glavaš iz HDSSB-a uz napomenu da je on sam kao i njegov Klub koji broji četvero zastupnika premali da bi o njemu išta ovisilo.

“U Baltazaru su se kleli u stabilnost koalicije, a sad ispada da neki partneri drže figu u džepu. Plenković je na tom sastanku rekao da je spreman na izbore. Svi su tu mogućnost odbacili. Jedino sam ja rekao da sam spreman izaći zato što mi je dozlogrdilo da čitam u novinama kako sam se zbog svog sudskog procesa skrio pod skute vladajućih. Jandroković je rekao da to ne radim jer će ispasti da se koalicija ruši...”, priča Glavaš i sluti da su izbori na vidiku.

“Izbori bi mogli biti u drugom krugu predsjedničkih i Plenković bi tako lako mobilizirao svoje članstvo koje sad izgleda rasuto kao rakova djeca. No, to se mora iskristalizirati ovaj tjedan - dosadili su i bogu i vragu s tim stalnim ucjenama.”

Izbori 2. siječnja?

I HSLS-ov Darinko Kosor smatra da se gordijski čvor mora “za sva vremena” presjeći. On je jučer dao svoj prijedlog premijeru: da ne odustane od glasovanja u Saboru ovaj tjedan, nego da na dnevnom redu ostanu sve planirane točke i da se stvari istjeraju do kraja. “Tko je za koaliciju glasat će za Vladine prijedloge. Onaj tko ne glasa - nije više dio koalicije. Ako doista podrže Bandića - znači da većine više nema. U tom slučaju najbolje je održati izbore 5. siječnja, u 2. krugu predsjedničkih izbora.”

Jedan manjinski član kaže da mu je “pun kufer više ovakve brak-komune u kojoj svatko svakoga vara. Plenković je zabrinut, ali ne može presjeći. On je čovjek Europe i misli da će nam predsjedanja Unijom donijeti nešto važno. A neće; ljudi će samo vidjeti troškove i krkljanac u prometu. Najbolje je da idemo na izbore i da tu odluku donese Plenković što prije, a ne kad bude u pat-poziciji, bez ikakvog izbora.”

Zašto induciraju raspad kad je očito da mnogi, pogotovo u Bandićevu klubu, ali i HNS-u nemaju više političke budućnosti, pitali smo jednog člana i dobili ovakav odgovor: “Bandić se ne vodi političkim rezonom nego svojim biznisima, ova odluka je očito donesena pod utjecajem nervoze zbog sudskog procesa i desnih frakcija u HDZ-u koje rade o glavi Plenkoviću. Bandić svima sve obećava, a onda ih ostavi na cjedilu. Podržavao je Sanadera, pa Karamarka, a onda se preko noći okrenuo protiv njih. Plenković mora ovaj tjedan donijeti odluku i pokazati da je lider i raspustiti većinu.”

Svi dosadašnji Bandićevi napadi na HNS i Vladu

  • Bandić je u siječnju prošle godine napao ministricu Blaženku Divjak da se uvođenjem informatike izbacuje vjeronauk u škole. No, tada nije prijetio uzdrmavanjem vladajuće većine.
  • U studenome 2018. Bandić ponovno napada HNS-ovu ministricu Divjak zbog besplatnih udžbenika. Traži da Vlada osigura 300 milijuna kuna kako bi sva djeca imala besplatne udžbenike. Iako postavlja ultimatum te u neslužbenim razgovorima njegovi zastupnici poručuju da neće glasati za proračun, na kraju reterira i kaže da će glasati za proračun bez obzira na besplatne udžbenike.
  • Bandić i u 2019. ima niz napada na HNS-ovu ministricu. Ponovno su na tapeti besplatni udžbenici, škola za život i informatička oprema. U lipnju Bandić traži od premijera da smijeni ministricu ili će njegov klub pokrenuti opoziv u Saboru. No, Vlada odmah izdaje priopćenje i kaže da je pitanje udžbenika riješeno pa i onih za vjeronauk. Na kraju Bandić nije dobio ni u svom Klubu podršku za smjenu Divjak, pa potpisi nisu ni prikupljeni.
  • U rujnu se Bandićevi zastupnici nisu pojavili na glasanju u Saboru, među vladajućima je zavladala panika. Iako su tvrdili da je došlo do nesporazuma, jasno je da je Bandić tim činom premijeru poručio da bez njegovih žetončića nema ni Vlade. Zbog toga se u Baltazaru sastala i koalicija kako bi premijer još jednom pitao ima li većinu ili će na izbore. Bandić je tada poručio da Plenković ima njihovu podršku.
  • Zadnji, jučerašnji Bandićev napad ovaj put usmjeren je na premijera. Traži da pristane na sindikalne zahtjeve i da im 6% veću plaću inače više neće glasati za Vladine zakone. No, kako doznajemo, Bandić ni za ovaj potez nema podršku svojih zastupnika u Klubu koji kažu da to s njima nije iskoordinirano

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:19