REAKCIJA GRADONAČELNIKA

BANDIĆ O PROSVJEDU ZA KINO EUROPA 'Ovdje nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj...'

 
Branlo Lustig i Milan Bandić
 Damjan Tadić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je novinarima u nedjelju navečer prije otvorenja 13. Festivala tolerancije - JFF Zagreb u Studentskome centru (SC) kako "oni koji 'pljuju' po gradskim institucijama i gradonačelniku govore najviše o sebi" te da u "SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj".

Gradonačelnik je ustvrdio kako u "SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj, ljudi koji besramno pokušavaju spinovima realizirati osobne interese, ali to neće proći". Podsjetio je kako je upravo on "čovjek koji je od tajkunske privatizacije spasio kina Apollo, Tuškanac, Liku, Sesvete, a 2007. i Kino Europu.

Na novinarsko pitanje kolika je važnost Festivala tolerancije - JFF Zagreb za hrvatski glavni grad, Bandić je kratko odgovorio - neprocjenjiva. Jer, istaknuo je, taj festival čini Zagreb središnjim gradom i europskom metropolom - multikulturalnom, multietničkom i multikonfesionalnom.

"Ja sam na to ponosan i to je najveći projekt grada Zagreba sa mnom na čelu", istaknuo je Bandić i napomenuo kako će 1. lipnja biti 19 godina kako obnaša gradonačelničku dužnost.

Zato, ustvrdio je "ta pljuvačina, ta deračina i galama traju samo dok se izgovaraju i žao mi je zbog toga jer to nije grad tolerancije za kakav se osobno zauzimam".

Rekao je kako mu je žao što je došlo do takve situacije i zbog njegova prijatelja Branka Lustiga, njegove prijateljice Nataše Popović i zbog grada Zagreba jer su svi zajedno, podsjetio je "prije 13 godina snivali nešto što smo dosanjali i nikada nismo mogli misliti da će se ovako nešto dogoditi.

Ali, zaključio je, čovjek uči cijeli život, to je tako.

Zagreb, 070419.
Savska, kino SC.
Pocetak 13. Festivala tolerancije JFF Zagreb kojeg je sluzbeno otvorio gradonacelnik Zagreba, Milan Bandic.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Milan Bandić

Skandirajući "ne damo kino" oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu navečer zbog najave zatvaranja Kina Europe, nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

Direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) Boris T. Matić na prosvjedu je rekao da su u petak, nakon što su primili pismo iz Grada Zagreba, "u stanju šoka i iznenađenja" naprasno odlučili zatvoriti kino jer ih, kako je rekao, već pet godina nitko ne sluša.

Istaknuo je kako im ugovor istječe 1. lipnja, rekavši da su prije pola godine Gradu poslali zahtjev za produljenjem ugovora, ali im nitko ništa nije odgovorio. Ocijenio je najavljena rekonstrukcija Kina Europe "čista krinka da nas se izbaci iz kina".

Zatvaranju Kina Europa u subotu usprotivila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekavši da se, ako postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

Grad Zagreb poručio je u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost, izrazio je žaljenje što je Uprava kina, na čelu s Borisom T. Matićem, "odlučila Festivalu tolerancije - JFF Zagreb zatvoriti vrata".

Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino, poručeno je pak u nedjelju iz Ureda zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, nakon najava uprave toga poznatog zagrebačkog kina kako će, zbog isteka ugovora o najmu i obveze vraćanja prostora Gradu, biti prisiljeni zatvoriti njegova vrata.

Zbog štete koja je nanesena Festivalu tolerancije - JFF Zagreb kojima je otkazano korištenje gradskoga prostora Kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražit će se, najavili su iz Ureda gradonačelnika, naknadu štete. Od Zagreb Film Festival zatražena je javna isprika i demanti za načinjenu štetu zbog "iznošenja utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub'"

Direktor Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival Boris T. Matić u nedjelju je reagirao na priopćenje iz Grada Zagreba i ustvrdio da nikada nije izjavio da Grad planira prenamijeniti kino "Europa" u narodnjački klub, nego da je to čuo iz ugostiteljskih krugova, a ponovno se ispričao "Festivalu tolerancije – JFF" zbog "svog ishitrenog čina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 23:38