GRADONAČELNIK PORUČUJE

Bandić: Očekujem da će gradski zastupnici podržati rebalans proračuna

 
Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak kako očekuje da će gradski zastupnici na sjednici Gradske skupštine u utorak, 9. lipnja podržati rebalans proračuna Grada Zagreba, najavivpi još najmanje dva rebalansa do kraja godine.

"Očekujem da će proći jer svi oni koji žele dobro i ne žele opstruirati obnovu i pomoć ljudima glasat će za proračun", poručio je Bandić na konferenciji za novinare u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu i rebalans proračuna.

Bandić je najavio i još najmanje dva rebalansa do kraja godine. Objasnio je da je ovaj prvi rebalans rađen zbog koronavirusa i potresa, podsjetivši da je prije njega, aktivirao i mjere o obustavi izvršenja proračuna.

Poručio je da jedine stavke u proračunu Grada gdje nema limita su ono što treba za Covid-19 i za sanaciju u potresu oštećenih objekata.

Kaže i da već vidi zbog čega će na jesen raditi drugi rebalans kad je potres u pitanju. Rekao je da je preko ureda za mjesnu samoupravu, pomoć dobilo 10 posto, odnosno 2400 ljudi.

Pozdravio je i što će Ministarstvo graditeljstva idući tjedan raspisati natječaj za pomoć ljudima za bojlere i za podsljemenski dio, ali kaže da će ostati još jedan dio ljudi koji neće biti obuhvaćeni time.

Tim ljudima će, kaže Bandić, pomoći kroz natječaje, a zbog toga će morati raditi novi rebalans. A onda će, rekoa je, vjerojatno dok zahladi, doći i novi zakon, pa će onda morati raditi i treći put rebalans proračuna.

Rekao je da Grad ima nešto manje od 5000 stanova ali da su u tim stanovima žive naši sugrađani. Istaknuo je da su 11 stanova dodijelili ljudima čiji su domovi stradali u potresu, a koji su ispunili uvjete iz odluke o najmu stanova mimo reda prvenstva.

"Ne možemo davati stanove šakom i kapom, nego na bazi kriterija koje je propisala odluka", poručio je Bandić.

Vezano za bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, Bandić kaže "neka odvjetništvo i sud rade svoj posao" i da u Gradu dok mu je on na čelu vlada načelo nulte stope tolerancije prema nepodopštinama svih vrsta.

Na pitanje postoji li u 20 godina od kada je na čelu Zagreba nešto čega se srami, rekao je da to treba pitati njegove sugrađane koji su mu šest puta za redom dali mandat.

Kaže da najviše žali što s Vladom nije uspio progurati roditelja-odgajatelja u cijeloj Hrvatskoj, što nisu napravili 60 niskopodnih tramvaja i što nisu počeli projektirati brzu tračničku vezu Zračna luka - Kvaternikov trg.

Lijevi blok neće podržati rebalans proračuna

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati sutra - gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka na konferenciji za medije upozorili su na niz problema u Gradu - od Srebrnjaka do obnove grada nakon potresa. Jedna od točaka bit će i rebalans proračuna koji je naišao na kritike oporbenih zastupnika, a koji lijevi blok - neće podržati, piše HRT.

- Gradonačelnikove fiks ideje i neki njegovi projekti koje on vidi kao svoju ostavštinu za budućnost pa će se to zvati Bandićeve fontane, bandićeva žičara itd.

Za takve projekte se uvijek nalazi novca tako imamo jednu potpuno besmislenu situaciju u kojoj se preko 100 milijuna kuna izvlači za već ionako preskupi pročiščivač voda, svota koja se otprilike izdvaja i za obnovu od potresa i druge popratne pojave, istaknuo je David Bilić iz Kluba zastupnika lijevog bloka u skupštini Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2021 20:46