PARKING

BANDIĆ OD KOLOVOZA DIŽE CIJENE PARKIRANJA U SVIM ZONAMA I GARAŽAMA Novi iznosi neugodno će iznenaditi građane

 
Milan Bandić
 Damjan Tadic / CROPIX

Nakon više od mjesec dana usuglašavanja Grad Zagreb i Zagrebački holding dogovorili su nove cijene parkiranja u metropoli. Dogovor će brojne građane neugodno iznenaditi.

Parkiranje u prvoj zoni poskupjet će dvostruko, sa 6 kuna po satu na 12 kuna, u drugoj će se zoni, umjesto tri kune, plaćati 5 kuna, a parkiranje u trećoj zoni poskupjet će za 50 lipa, odnosno sa 1,5 kuna na dvije kune.

Javna rasprava

Osim toga, poskupjet će i parkiranje u javnim garažama. Tako će, primjerice, cijena sata parkiranja u garaži Tuškanac stajati deset kuna umjesto dosadašnjih pet, na Langovu trgu i u garaži u Petrinjskoj parkiranje će se plaćati sedam, a ne četiri kune, a cijene će ići gore i u ostalim javnim garažama pod upravljanjem Zagrebparkinga.

Sve ove cijene, kao i ostale novosti vezane za parkiranje u metropoli, stoje u Nacrtu novog prijedloga Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža koji je pušten u javnu raspravu 11. lipnja i na koji će se prijedlozi i prigovori moći uložiti do 11. srpnja.

Budući da većina prijedloga koje gradonačelnik Milan Bandić pusti u javnu raspravu na kraju i prođu bez obzira na primjedbe i dodatne prijedloge, može se očekivati da će ovaj pravilnik sa znatnim povećanjem cijena parkiranja na snagu stupiti početkom kolovoza.

Povećanje tih cijena aktualno je otprije nekoliko mjeseci, kada su u Zagrebparkingu pripremili analizu novih cijena.

Prema toj analizi, cijena u prvoj zoni iznosila bi deset kuna, predloženo je i povećanje cijena u javnim garažama, ograničenje parkiranja unutar jedne zone te da se od 1. svibnja produži naplata parkiranja u prvoj zoni do ponoći.

Tu analizu Holdinga Jutarnji je objavio početkom travnja, a gradonačelnik Bandić javnosti je poručio da nikakvog povećanja neće biti te da nikakav prijedlog o poskupljenju usluga nije došao do njega.

Vrijeme naplate

- Zagrepčani mogu mirno spavati. To im je moja poruka jer to neće proć’. Bez obzira, da i dođe do mene, neće proć’ - tvrdio je tada Bandić u vezi s analizom Holdinga.

Dva mjeseca nakon toga u javnu je raspravu pušten dokument u kojem se cijene parkiranja vraćaju na razinu iz 2010. godine.

Tada je, naime, cijena sata parkiranja smanjena sa 14 na 12 kuna, a ona u drugoj zoni pala je sa sedam na pet kuna. To je bilo prvo sniženje cijena usluga parkiranja, a takav trend nastavio se uoči svakih parlamentarnih, odnosno lokalnih izbora.

Sada je, međutim, dogovoreno dizanje cijena.

U novom prijedlogu mijenjat će se i vrijeme naplate, pa će se tako radnim danom u prvoj zoni parkiranje naplaćivati od 7 do 22 sata, a ne do 21 sat.

U javnim garažama Gorica i Kvaternikov trg cijena parkinga poskupjet će za dvije kune, sa četiri na šest kuna, a povećat će se i cijena mjesečne karte na 250 kuna, što je povećanje za 100, odnosno 50 kuna.

Zlatna koka

Na Langovu trgu cijena sata parkiranja bit će sedam kuna, što je povećanje za tri kune, a za 50 kuna poskupjet će mjesečna karta koja sada iznosi 250 kuna. Najviše će porasti cijene u garaži Tuškanac.

Sat parkiranja trebat će platiti deset umjesto pet kuna, a za 150 kuna povećat će se i mjesečna dnevna karta koja će nakon poskupljenja iznositi 400 kuna.

Naši sugovornici iz Grada navode da je razloga za poskupljenje više, a jedan od najvažnijih je rasterećenje centra, koji je zagušen automobilima.

U Gradu smatraju da će povećanje cijena motivirati građane na češće korištenje javnog prijevoza. U ZET-u, kojim od ove godine upravlja Grad, cijena karata nije se mijenjala jer se i dalje pola sata vožnje plaća četiri kune, a sat i pol deset. Prvog dana srpnja uvodi se nova karta od sedam kuna za sat vremena vožnje.

Povećanje cijena parkiranja moglo bi dodatno povećati prihode Zagrebparkinga, koji je u prošlom desetljeću bio zlatna koka Holdinga. Prema izvješću za 2017. godinu, ta je podružnica imala 153,1 milijun kuna prihoda, odnosno 9 milijuna kuna više nego godinu prije. Prihodi od prodaje povećali su se za 14 milijuna kuna, a povećala se i dobit koja je lani iznosila gotovo 36 milijuna kuna, što je tri milijuna kuna više nego 2016. godine.

Novi cjenik: Povećanje po zonama za sat parkiranja

Povećanje po zonama za sat parkiranja:

- 12 kuna nova je cijena u 1. zoni (stara cijena 6 kn)

- 5 kuna nova je cijena u 2. zoni (stara cijena 3 kn)

- 2 kune nova je cijena u 3. zoni (stara cijena 1,5 kn)

Cijene javnih garaža za sat parkiranja:

- 10kuna nova je cijena u garaži Tuškanac (stara cijena 5 kn)

- 7 kuna nova je cijena u garažama Langov trg, Petrinjska (stara cijena 4 kn)

- 6 kuna nova je cijena u garažama Gorica, Kvaternikov trg, Rebro (stara cijena 4 kn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:29