PlivajuĆi proraČun Grada Zagreba - stavka Draganja

Bandić plivaču Duji Draganji dao 500.000 kuna

Imam ugovor s klubom, a klub, PK Dubrava, s Gradom o potpori mojoj karijeri, tvrdi Draganja

ZAGREB - Izlist novčanih izdataka iz pričuve zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje i sport za 2010. utopio bi se u gomili papira s proračunskim stavkama da ne sadrži frapantan podatak.

Među mnogim manjim iznosima klubovima, sportskim društvima, izdavačkim tvrtkama ili nekom nacionalnom savezu za potporu sportaša, “oči bode” stavka: Draganja - 500.000 kuna, temelj isplate - ugovor.

‘Nisam značajna stavka’

Inače, svake godine za sport u metropoli iz gradskog se proračuna izdvoji gotovo 200 milijuna kuna koji posredstvom Zagrebačkog sportskog saveza i Gradskog ureda za obrazovanje i sport završavaju kod krajnjih korisnika. Zagreb je po tome sportska meka pa ne čudi što su u formalnom članstvu njegovih klubova i naši najbolji tenisači ( Ljubičić, Čilić, Karlović...), što im otvara pravo i na gradsku stipendiju od 2400 kuna mjesečno. O kakvim je kriterijima riječ teško je dokučiti, ali to je ono što vrhunskim sportašima nudi Zagreb ako nakon dolaska nisu sklopili poseban ugovor o potpori.

- Ne znam za tu stavku. Otprilike toliki iznos izdvojen je 2008. Plivačkom centru Zagreb, kada je trener Mike Bottom okupio Draganju i još nekoliko plivača pa ih odveo na pripreme u Ameriku. Koliko znam, toliko nije izdvojeno ni 2009., ni prošle godine... - kaže Tomislav Karlo, šef Zagrebačkog plivačkog saveza.

Sam Draganja isprva je pitanje o toj temi shvatio kao napad te je nudio broj odvjetnice, uz tvrdnju da on ne može ništa pojasniti jer taj iznos nije dobio na svoj račun, nego ga je dobio njegov klub (PK Dubrava). No, ubrzo je ipak “smekšao” stajalište.

- Imam ugovor s klubom, a klub s gradom o potpori mojoj karijeri. Četiri, pet godina sam u Zagrebu i taj iznos nije isplaćen za 2010., već se radi o velikom zaostatku iz 2009. Vrhunski sport je skup, iziskuje novac za pripreme, putovanja, hranu, opremu. Kada se odbije porez i ostali troškovi, nema tu zarade. Nisam ja velika ni značajna stavka u zagrebačkom sportskom proračunu, niti je plivanje unosan posao - rekao je.

Što dobiva Zagreb?

Nije teško povjerovati olimpijcu da je sve legalno i “po ugovoru”, nego se nameće pitanje: što on može dati Zagrebu za tako velik novac?

- Draganju smo doveli u dok smo stvarali plivački centar s trenerom Bottomom kako bismo ga pojačali etabliranim imenom. Gornji iznos izdvojen je za centar prije tri godine, sada je manji. Prije godinu i pol Bottom se vratio u SAD, Duju je preuzeo Kežman, a novac za njihove programe i tretmane isplaćen je PK Dubravi - kaže Boško Lozica, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:10