POTPORA GRADA ZAGREBA

BANDIĆ PODUPIRE KNJIGE S. P. NOVAKA S 1,23 MILIJUNA KUNA Prvi put je njegova firma dobila potporu kad je bio na gradonačelnikovoj listi za Sabor

Prvi put je tvrtka Slobodana Prosperova Novaka dobila potporu kad je bio na zajedničkoj Bandićevoj listi za parlamentarne izbore u prvoj izbornoj jedinici
Milan Bandić (lijevo) i Slobodan Prosperov Novak (desno u krugu)
 CROPIX

Tvrtka Lilliput planet j.d.o.o., u kojoj je direktor i član društva Slobodan Prosperov Novak, od 2015. otkad se ovaj poznati povjesničar književnosti, komparatist i teatrolog prvi put našao na listi Milana Bandića do danas, odlukama gradonačelnika dobila je ukupno 1,235 milijuna kuna financijskih potpora za izdavanje različitih knjiga.

Gradonačelnik Milan Bandić zadnji je zaključak donio 19. veljače ove godine, u kojem se Lilliput planetu odobrava iznos od 200.000 kuna kao financijska potpora za provedbu projekta “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti”. Odluka će se provesti preko Gradskog ureda za obrazovanje, a Prosperov Novak mora do 1. lipnja dostaviti izvješće o namjenski utrošenim sredstvima, što je vidljivo iz službenog zaključka koji se može vidjeti u aktima gradonačelnika.

Višestruke potpore

Isti projekt dobio je i 400.000 kuna 17. travnja 2019., te 340.000 kuna 20. srpnja 2018., pa kada se sve to zbroji, ispada da je gradonačelnik dosad odobrio 940.000 kuna za zbirku knjiga “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti”.

Tvrtka Lilliput planet, koja je i osnovana 2015., kada se Slobodan Prosperov Novak prvi put našao na zajedničkoj listi Milana Bandića za parlamentarne izbore kao nositelj u prvoj izbornoj jedinici, prvi je novac dobila upravo u lipnju te godine, i to 140.000 kuna za financiranje projekta “Knjiga o Splitu”.

Zatim je 2016. u dva navrata dobila 40.000 kuna i 35.000 kuna. U ožujku te godine, taman kada se Prosperov Novak i službeno priključio stranci Bandić Milan 365, gradonačelnik je odobrio 40.000 kuna za sufinanciranje izdavanja knjige “Blago starih bokeljskih književnika”, a u studenome iste godine za financiranje otkupa 100 primjeraka knjige “Zlatna knjiga bokeljskih književnika” za Knjižnice grada Zagreba izdvojeno je 35.000 kuna.

Planira 51 knjigu

I 2017., kada se Prosperov Novak našao i na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu, ista je tvrtka u ožujku dobila 80.000 kuna za sufinanciranje izdavanja knjige “Zlatna knjiga zagrebačkih književnika”.

Slobodan Prosperov Novak pojašnjava kako je riječ o 51 knjizi koju planira izdati, tri su već izdane, a šest je spremno za tisak, te da sve to košta.

- Ovaj zadnji iznos koji ste spomenuli nisam još dobio, to je tek u postupku. U svom životu objavio sam najmanje 300 knjiga, a ovdje jedna knjiga košta više nego što mi se novca dodijeli. I ovaj iznos od 200.000 kuna je smanjen, s time neću moći ništa napraviti, a svaka knjiga ima po 600 kartica - kaže Prosperov Novak.Riječ je, pojašnjava, o intervenciji u hrvatski kanonski korpus, te da zagrebačkoj oporbi, koja to problematizira, ne namjerava odgovarati koliko koštaju knjige i kako se rade.

Tvrdi da je projekt trebalo sufinancirati Ministarstvo, ali da tamo nema s kime razgovarati, a u Gradu je uspio naći određeni resurs i ne razumije zašto se to propituje.

- Ja sam gradonačelnika podupro kada je uhićen jer sam smatrao da se bez dokaza ne smije hapsiti ljude, dotad ga nisam poznavao, niti danas nemamo neki poseban odnos, osim poštovanja prema njemu jer je prepoznao ovaj projekt u kojem sudjeluje 1000 ljudi, radim to s Hrvatskim studijima, Maticom hrvatskom, Institutom Vlado Gotovac... - poručuje Prosperov Novak.

Prvi tomovi izdani

Prvi tomovi višegodišnjeg projekta “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti” već su izdani, a to se trebalo dogoditi i ranije da bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić, kako je tvrdio Prosperov Novak, nije u posljednji trenutak zaustavio financiranje, a on sa sadašnjom ekipom u Ministarstvu nije našao zajednički jezik.

- Nisam išao na kolodvor tražiti potporu, nego u Ministarstvo, a tamo me dočekala Lidija Kralj. Što ona zna o tome? - pita se Prosperov Novak. Dosad su izdane tri knjige iz “Kanonskog korpusa”, i to “Hrvatska srednjovjekovna književnost I, II. i III.”, a pred tiskom je šest knjiga naslovljenih “Hrvatska književnost ranog novog vijeka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:04