NEZAKONITO ZASTUPANJE?

Bandić prijavio tužiteljstvu svog bivšeg najbližeg suradnika

Gradonačelnik Milan Bandić prijavio je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Ivu Jelušića - koji mu je godinama u gradskoj upravi bio zamjenik i jedan od najbližih suradnika!

Gradska uprava poslala je tužiteljstvu podnesak u kojem mole da se ispitaju sumnjive okolnosti pod kojima je danas saborski zastupnik SDP-a izmijenio Društveni ugovor Apis IT-a, priznate informatičke tvrtke u vlasništvu Grada i države. Jelušić je bio član Skupštine tvrtke te je izmijenio Društveni ugovor kako bi se smanjile ovlasti Nadzornog odbora koji je do tada izmjene odluka morao donositi jednoglasno.

Ukidanje povlastica

Učinio je to da bi se mogla provesti Vladina odluka o neisplati božićnica i regresa u javnim tvrtkama. Problem je bio što u Nadzornom odboru sjedi pet članova - dva uime Grada, dva uime države i jedan uime radnika, koji su se protivili ukidanju povlastica. Izmjenom Ugovora, ukinuto je jednoglasno donošenje odluka NO-a i uvedeno većinsko pa je Jelušić time omogućio provedbu Vladine odluke.

No, okolnosti pod kojima je to učinio, smatraju naši sugovornici, mogle bi implicirati kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Čelnim ljudima u gradu sumnjive su tri stvari. Prvo, kako je Jelušić, koji od lipnja 2010. nije gradski službenik, mogao u prosincu 2012. uime Grada potpisati akt izmjene Društvenog ugovora.

Sporna ovjera

Drugo, zašto izmjena ugovora nije bila na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine. I, treće, Jelušić je javnom bilježniku, tvrde, došao u ulozi zastupnika Grada (što može biti samo gradonačelnik), a ne kao predstavnik kojeg je gradonačelnik ovlastio. Jelušić priznaje da je mijenjao Društveni ugovor Apisa, ali u tome ne vidi ništa sporno.

- U Skupštinu me imenovala Gradska skupština. Napominjem i da kao zamjenik gradonačelnika nisam ništa potpisivao. Skupština u novom sazivu nije prihvatila prijedlog da se imenuje Marijan Maras pa sam član Skupštine Apisa i dalje bio ja. Sve je obavljeno u skladu sa zakonom - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 09:51