EUROIZBORI

Bandić tražio da kandidati na listi uz ime stave i akademske titule, Ustavni sud odbio

Milan Bandić
 Damir Krajač / CROPIX

Stranka rada i solidarnosti, za čijeg je predsjednika Milana Bandića pokrenuta procedura dodjele počasnog doktorata na zagrebačkom sveučilištu, podnijela je žalbu Ustavnom sudu kojom traži da na listi kandidata te stranke za Europski parlament uz imena i prezimena kandidata budu navedeni i njihovi akademski i stručni nazivi.

Stranka se preko svojeg zastupnika, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, obratila Ustavnom sudu žaleći se na odluku Državnog izbornog povjerenstva, koje je ranije odbilo njihov zahtjev. No, i Ustavni sud je odbio žalbu, ocijenivši je neosnovanom, tako da će i kandidati Bandićeve stranke na listi biti bez titula.

Državno izborno povjerenstvo obrazložilo je odbijenicu činjenicom da su Zakonom o izboru članova u Europski parlament “taksativno i imperativno” nabrojani podaci koje sadrže zbirne liste i glasački listići. Zakon propisuje da zbirna lista sadrži redni broj i naziv svake kandidacijske liste te imena i prezimena kandidata, a da glasački listić sadrži redne brojeve i nazive kandidacijskih lista te na svakoj listi redne brojeve i imena i prezimena kandidata. Zakon o osobnom imenu pak propisuje od čega se točno sastoji ime i prezime, a akademske titule se tu ne spominju.

“Uzimajući u obzir da je postupak provođenja izbora strogo formalan postupak, potrebno je dosljedno poštivati sve odredbe izbornog zakona i obveznih uputa DIP-a, pa tako i odredbe koje se odnose na sadržaj prijedloga kandidacijskih lista, zbirne liste i glasačkog listića”, odgovorio je DIP.

Bandićeva je stranka u žalbi na ovakvo obrazloženje navela kako smatra da navođenje titule uz ime i prezime kandidata na kandidacijskoj listi nije samo pravo kandidata, nego i njegova svojevrsna obaveza da se istinito i potpuno predstavi biračkom tijelu. Ustavni sud ovaj argument nije smatrao relevantnim te je ustvrdio kako je DIP dao dostatne i relevantne razloge zbog kojih su prigovori Stranke rada i solidarnosti odbijeni kao neosnovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:37