TOTALNI SUKOB

BANDIĆ TUŽI MILANOVIĆA 'Zbog njega sam frustriran, ljut i ojađen. Želim 300.000 kuna'

Zagrebački gradonačelnik tuži premijera zbog izjava u izbornoj kampanji i traži 300.000 kuna za duševne boli
Zagreb, 170509. U Hrvatskoj su se danas odrzali peti po redu lokalni izbori na kojima su biraci birali predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, a prvi put neposredno biraju opcinske nacelnike, gradonacelnike i zupane, te njihove zamjenike. Na slici: izborni stozer gradske organizacije SDP-a u Praskoj ulici.Zoran Milanovic predsjednik SDP-a cestita gradonacelniku Milanu Bandicu nakon prvih nesluzbenih rezultata sa biralista. Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

Zbog ovih vaših izjava koje se nalaze trajno pohranjene na internetskim portalima trpjet ću duševne boli, i ubuduće, i to trajno...”, navodi se u tužbi zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića protiv premijera Zorana Milanovića podignutoj pri zagrebačkom Općinskom sudu.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio nam je da je sud zaprimio njihovu tužbu.

- Čekamo datum prvog ročišta - kazao je odvjetnik Krešimir Krsnik.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Tuži ga, ali i zaziva izbornu suradnju

Žestoka retorika na relaciji Zoran Milanović - Milan Bandić vladala je za vrijeme lokalnih izbora.

- I kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije. To sam mislio i to mislim i dalje - izjavio je tada premijer Milanović.

Gradonačelnik Bandić odbijao ga je komentirati.

Premijer Milanović je nastavio:

- Da ću se s tim solidarizirati i da ću tome pljeskati, neću. To je klijentelizam, to je korupcija. U okviru svojih ovlasti ću o tome govoriti jer o tome nešto znam.

Gradonačelnik Bandić doživio je to kao klevetu i uvredu, pa je angažirao odvjetnika Krešimira Krsnika te podnio tužbu protiv premijera Milanovića.

Tužbom traži naknadu štete u visini od 300 tisuća kuna, a najavljuje da će sav novac donirati humanitarnoj udruzi.

Gradonačelnik Bandić u tužbi tvrdi da su ga premijerove riječi povrijedile te “kod njega prouzročile intenzivne duševne boli”.

“Posljedice su se odrazile ne samo na tužiteljevo duševno stanje, već i ukupno stanje njegovih poslova, poslovni i privatni ugled, na svakodnevni poslovni i privatni život, a naročito su se manifestirale u sklopu njegove funkcije gradonačelnika”, navodi se u tužbi.

Gradonačelnik Milan Bandići tvrdi u tužbi da je svakodnevno izložen upitima o navodnim protuzakonitim radnjama, brojnim neugodnostima, ismijavanju, sumnjičavim pitanjima, podsmjesima, pogrdnim komentarima, dobacivanjima.

Sumnje suradnika

“Trpi sumnje svojih suradnika što ga bitno ometa u nesmetanom obavljanju aktualne funkcije za koju je potrebno kontinuirano povjerenje najbližih suradnika, svih zaposlenika u Gradu Zagrebu, gradskih i državnih političkih struktura i cjelokupne javnosti”, navodi se u tužbi.

Kako je Bandić osoba, tvrdi se dalje u tužbi, za čiji rad postoji veliki interes javnosti, izložen je kontinuiranim neugodnostima.

- U obavljanju posla izložen je dodatnom psihičkom pritisku zbog čega mu je svakodnevni život i rad teško podnošljiv, a Bandiću se javlja i izvjesna doza straha da sve njegove gradonačelničke aktivnosti ne budu ismijane ili proglašene klijentelističkim i koruptivnim djelima. Navedene povrede izazvale su kod tužitelja negativne emocije visokog intenziteta duševne boli i povrijeđenosti, bezvrijednosti, frustracije, nezadovoljstva, ljutnje, nelagode, ojađenosti i pada raspoloženja.

Isto tako, tužitelj i njegova obitelj u svojem su privatnom životu izloženi brojnim neugodnim komentarima i sumnjama, pa je neugodnostima i pritisku izložen i u privatnom životu - tvrdi u tužbi gradonačelnik Milan Bandić.

Također, dodaje da je povredu prava osobnosti počinio premijer države koji uživa povjerenje mnogih te njegova funkcija ima reputaciju.

- Jačina i trajanje povredom izazvanih duševnih boli to je veća - dodaje se na kraju Bandićeve tužbe protiv premijera Milanovića.

Zbog svega toga, Bandić traži da mu Milanović isplati iznos od 300 tisuća kuna te da mu nadoknadi troškove parničnog postupka.

Odvjetnica Zorana Milanovića Ivana Saucha, inače supruga šefa kabineta premijera Tomislava Sauche, nije željela otkrivati detalje odgovora na tužbu. Rekla je da ne želi komentirati spor koji je u tijeku.

Sukob bivših kolega

I tako će se dvojica nekadašnjih stranačkih kolega uskoro naći na suprotnim stranama na sudu.

Bandića je povrijedilo što ga je Milanović prozivao u istupima nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora u javnosti.

Privatnu tužbu protiv Milanovića sastavio je Bandićev zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik, što je jasno i naznačeno na tužbi zaprimljenoj na sudu.

Gradonačelnik Bandić je ustao tužbom i protiv petero novinara i urednika zbog prenošenja Milanovićevih izjava koje su ga pogodile.

Tuženi su Zoran Šprajc, Katarina Periša Čakarun i Nataša Ban Leskovar s HTV-a te Zlatko Crnčec i Branko Mijić iz Novog lista.

Rat i nakon izbora

Milanović je bio kazao i kako im je u stranci pao kamen sa srca kada su Bandića izbacili iz SDP-a, kako građani ne razlikuju Bandićevo često hiperaktivno glavinjanje i poremećaj pažnje od sistematičnog rada tadašnjeg SDP-ova kandidata za mjesto gradonačelnika Rajka Ostojića.

Nakon drugog izbornog kruga i uvjerljive Bandićeve pobjede u Zagrebu, premijer Milanović je opet dao sličnu izjavu:

- Što se tiče života građana, surađivat ćemo s ljudima koji su izabrani u Gradu Zagrebu, ali, ponavljam, to je klijentelizam i korupcija, i to vrlo nezgodnog tipa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:51