45-MINUTNI SASTANAK

BANDIĆ UGOSTIO KONTROVERZNOG SRPSKOG POLITIČARA KOJI JE SURAĐIVAO S ARKANOM I OLUJU NAZIVAO GENOCIDOM Palma u Zagrebu: 'Idemo naprijed!'

 
Dragan Marković Palma i Milan Bandić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je u petak u Gradskom poglavarstvu kontroverznog srpskog političara Dragana Markovića Palmu. Bivšeg gradonačelnika Jagodine, a sadašnjeg predsjednika gradske skupštine toga grada, hrvatska i srpska javnost pamti kao političkog suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana s kojim je 1993. osnovao Stranku srpskog jedinstva te kao čovjeka koji je u Jagodinu doveo žirafe.

Marković je u Zagreb došao s ciljem promoviranja kulturne, ekonomske i sportske suradnje između Zagreba i Srbije, a nakon 45-minutnog sastanka poručio je kako će iduće akademske godine primiti na razmjenu pet zagrebačkih studenata.

- Želimo obnoviti odnose koji su postojali u vrijeme stare Jugoslavije i da se više nikad ne dešava da netko mora poginuti za svoju državu, nego da živi za svoju državu - rekao je Marković.

U svom kratkom monologu još je hvalio rad zagrebačkoga gradonačelnika te je istaknuo kako poštuje Hrvatsku.

- Nitko nema pravo slati militantne poruke i ne smijemo se vratiti na nešto što je teško za jedne i druge. Idemo naprijed i neću više slušati priče koje su nanijele štetu jednima i drugima - rekao je i dodao "poštujte i čuvajte gradonačelnika Bandića".

Ipak, upravo je on nakon ovogodišnje obljetnice Oluje rekao da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović donijela odluku da "ordenom nagradi najveći ratni zločin i genocid poslije Drugog svjetskog rata, Oluju, koju su predvodili Gotovina i Markač". No u petak nije htio komentirati svoje prijašnje izjave, nego je istaknuo kako on nije imao nikakve veze s ratom u Hrvatskoj te da nije financirao Arkana.

Bandić je pak za Markovića rekao kako "svatko ima svoj politički put i njega treba uvažavati" te da njih dvoje moraju rušiti "stereotipe i barijere u glavama". Zagrebački gradonačelnik nije htio komentirati činjenicu da ugošćuje Arkanova političkog suradnika, a samo dan ranije položio je vijenac na spomeniku vukovarskog heroja Blage Zadre.

Dragan Marković Palma ostao je zapamćen po tome da je kao gradonačelnik pred kamerama dijelio novac sirotinji, ali i po brojnim homofobnim izjavama, poput one kad je rekao da gay populacija nema ljudska prava, nego bolest.

Zagreb, 021118.
Gradsko poglavarstvo, Trg Stjepana Radica 1.
Sastanak gradonacelnika Zagreba Milana Bandica i predsjednika Skupstine grada Jagodine Dragana Markovica Palme.
Na fotografiji: Dragan Markovic Palma, Milan Bandic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Dragan Marković Palma i Milan Bandić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:57