NEMA PREDAJE

Bandić: Vraćam se u visoku politiku, SDP: Milane, surađujmo!

Ankete pokazuju kako Bandić trenutno ima manje od 50 posto glasova Zagrepčana, ali ga to ne brine
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Samo dan nakon što je Davor Bernardić pobijedio na unutarstranačkim izborima SDP-a za predsjednika zagrebačkog ogranka najveće oporbene stranke i na tom mjestu zamijenio svog dojučerašnjeg šefa Milana Bandića, te točno godinu dana od lokalnih izbora, na proslavi Dana grada Zagreba u Gradskoj skupštini aktualni gradonačelnik dao je naslutiti da se ne predaje:

Samostalno ili u koaliciji

- Uvjeren sam da će građani grada Zagreba, kao što su mi dali povjerenje četiri puta, dati i peti put, kada za to dođe vrijeme. A kakve su moje političke ambicije, to ćete čuti uskoro - najavio je Bandić i time poručio da se namjerava vratiti u visoku politiku. Cilja li Bandić na saborsku fotelju samostalno ili u ‘KGB’ koaliciji s Branimirom Glavašom i Željkom Kerumom, mogli bismo doznati vrlo brzo.

Dolaskom mladog Bernardića na čelo gradskog SDP-a, izvjesno je da se i politika prema aktualnom gradonačelniku ublažava. Naime, gradski SDP koji je donedavno vodio Ivo Jelušić, bio je odlučan u namjeri da sruši Bandića, dok se Bernardića sve vrijeme optužuje za koketiranje s Bandićem - kroz Gradsku skupštinu planirao je raspisati referendum za izglasavanje povjerenja aktualnom gradonačelniku. Bernardić, kao i njegovi bliski suradnici “Bandiću će pružiti ruku suradnje”. - Mi nismo stranka koja se osvećuje i radi poteze koji su nepromišljeni. Gradonačelnik mora surađivati i zajedno sa strankom i Skupštinom raditi u interesu građana. Ako to ne bude moguće, za to sigurno neće biti kriva stranka - rekao je Bernardić.

Čestitka na pobjedi

Od njemu bliskih suradnika doznajemo da Gradska skupština nema namjeru raspisivati referendum u rujnu, odnosno da će to učiniti ako gradonačelnik bude opstruirao rad Skupštine na najvažnijim političkim pitanjima poput proračuna Grada. Gradonačelnik Bandić čestitao je danas Bernardiću na pobjedi, a on mu je poručio da će se sve odluke o eventualnom raspisivanju referenduma za njegovu smjenu donositi isključivo u SDP-u.

Jelušić: Nakon ostavke odlazim u Sabor

Nakon što je izgubio od Bernardića na unutarstranačkim izborima, Ivo Jelušić najavio je da će u narednih nekoliko dana podnijeti ostavku na mjesto dogradonačelnika i vratiti se u saborske klupe. Hoće li zbog toga morati napustiti i mjesto predsjednika Skupštine Zagrebačkog holdinga, odlučit će Skupština grada Zagreba. Jelušić je već u dva navrata pokušao napustiti mjesto dogradonačelnika, ali to nije učinio jer je to bilo u interesu vrha SDP-a. Doznajemo da se u kadrovskim križaljkama u gradskoj megatvrtki Ivo Jelušić spominje i kao budući predsjednik Uprave Holdinga, umjesto Ive Čovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:06