IZIGRANO OBEĆANJE

BANDIĆEV OTPIS DUGOVA DOBILI I MILIJUNAŠI Grad Zagreb oprostio neplaćene režije i najimućnijima: Gradonačelnik najavljivao veto, odluka ipak provedena

 
Vladimir Zagorec, Zoran Mamić, Roman Majetić, Milan Bandić
 CROPIX

“Neka moji sugrađani mirno spavaju. Pod cijenu tužbe u Strasbourgu stavit ću veto na otpis dugova i naći ćemo način da se tim ljudima ne otpišu dugovi”, tako je govorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je sazvao 31. listopada prošle godine nakon što smo u Jutarnjem listu ekskluzivno objavili listu dužnika kojima se otpisuju dugovi za režije, a na kojoj su se našli i neki poznati imućniji Zagrepčani.

Tri mjeseca nakon tog gradonačelnikova obećanja Jutarnji list doznaje da su se dugovi ipak otpisali svima, pa tako i onima o kojima smo pisali. U Gradu Zagrebu to očito kriju od javnosti jer smo danima čekali njihov odgovor u kojem nisu potvrdili, ali niti demantirali naša saznanja, no mi smo dobili potvrdu iz dva izvora u Gradu i Holdingu da su dugovi doista otpisani svima bez cenzusa.

Na listi se tako, podsjetimo, našlo ime Vladimira Zagorca, bivšeg generala HV-a koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, od kojih je najpoznatija krađa dijamanata. Zagorca je 2006. Nacional stavio na listu 50 najbogatijih Hrvata s čak 26 milijuna eura osobnog bogatstva.

Poznati na listi

Dug je oprošten i Zoranu Buriću, suprugu potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koji je direktor tvrtke MCC, a javnosti je postao zanimljiv zbog projekta gradnje plinske termoelektrane na Cetini.

Tu su i poznati nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban. Njima je također otpisano do 10.000 kuna.

U blokadi je i kontroverzni šibenski tajkun i plejboj Andrija Kević, kao i moćni trgovac oružjem čije se bogatstvo procjenjivalo na 71 milijun eura Zvonko Zubak, a u dugove je zapao i tzv. dobri tajkun iz Sesveta Marijan Šarić, vlasnik Europatradea. Režije nije plaćao ni poznati producent i nekadašnji kralj sapunica Roman Majetić, kao ni najuspješniji hrvatski automobilist Niko Pulić. Svima njima, unatoč čvrstom obećanju gradonačelnika - koji je govorio i da će se potpisivati izjava pod materijalnom i kaznenom odgovornošću o imovini - dugovi su otpisani.

Dugovi su se, prema Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama koji je na snagu stupio 21. srpnja 2017., otpisivali svima bez socijalnog i imovinskog cenzusa, jednako kao što je i država otpisivala svoje dugove. No, iako se u Gradu pravdaju da su samo radili prema zakonu, neki gradovi, poput Zadra, Splita, Osijeka i Samobora, uveli su cenzus, a i sam ministar financija Zdravko Marić rekao je kako nema zapreka za to, iako ni sam nije uveo takav kriterij.

Zagrebačka je Gradska skupština prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o otpisu dugova fizičkim osobama u blokadi usvojila 13. rujna, i to jednoglasno. Nakon toga je i Skupština Zagrebačkog holdinga donijela 19. rujna sličnu odluku, i to za svoje podružnice Gradska plinara Zagreb, Vodoopskrba i odvodnja te Čistoća.

Dugovi su se, prema toj odluci, otpisivali fizičkim osobama koje ne obavljaju registriranu djelatnost i fizičkim osobama koje su registriranu djelatnost obavljale najdulje do 31. prosinca 2017., a nad kojima se na taj dan provodila ovrha na novčanim sredstvima i koja se na dan stupanja zakona još provodi. Ukupni iznos od 10.000 kuna uvećava se i za dospjele kamate te troškove.

Zaboravili cenzus

Prema podacima kojima mi raspolažemo, Grad je do 15. siječnja otpisao ukupno 13,6 milijuna kuna za 3402 dužnika, a Zagrebački holding oko 110 milijuna kuna za 22.400 dužnika. Grad je najviše dugova otpisao na ime komunalne naknade (5,3 milijuna kuna), zatim od otkupa stanova (3,7 milijuna kuna), komunalnog doprinosa (1,3 milijuna kuna) te zaštićene najamnine (1,2 milijuna kuna).

- Grad Zagreb odlučio se na istovjetno postupanje kao i država. Gradski ured za financije sintetički knjiži i evidentira prihode, a analitički se vodi jedino otkup društvenih stanova te s te osnove nije bilo otpisa duga nabrojanim osobama iz upita - šturo su odgovorili u Gradskom uredu za financije, ne demantirajući naša saznanja, samo su naglasili kako za ljude s naše liste imućnih nisu otpisivali dugove za otkup društvenih stanova.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje su, pak, bili opširniji u odgovoru pa su tako poručili kako ni u zakonu nije naveden nikakav imovinski cenzus.

- Svi otpisi koji su izvršeni, izvršeni su bez cenzusa. Ističemo da na sjednici Gradske skupštine na kojoj je donesena odluka nije bilo ni zaprimljenih službenih prijedloga za razmatranje uvođenja imovinskog ili socijalnog cenzusa. Pojedinačnim podacima fizičkih osoba dužnika nismo u mogućnosti javno raspolagati, zbog odredbi GDPR-a koje nam takve izjave brane - pravdaju se u ovom gradskom uredu.

Sukob Grada i Holdinga

S druge strane, neslužbeno smo doznali da je Zagrebački holding htio da se dugovi otpisuju uz imovinski cenzus, a onda su donijeli i odluku da se dugovi otpisuju samo onima koji podnesu zahtjev, ali pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić to nije prihvatila i dugovi su otpisani svima, bez zahtjeva.

Mirka Jozić tvrdi da Holding nije imao prijedlog s cenzusom, a da su poslali prijedlog da se dugovi otpisuju samo onima koji podnesu zahtjev, ali se na to nije išlo jer je komplicirano. Također Jozić ističe da je Bandić jasno dao nalog da se ne otpisuju dugovi bogatima i ako je to ipak napravljeno unatoč gradonačelnikovu nalogu s presice, netko će unutar Grada biti u problemu zbog toga.

- Mi smo samo poštivali zakon i zašto nitko ne pita Vladu koliko su dugova otpisali i kome. Holding nije imao cenzus, imali su prijedlog da se otpisuje onima koji podnesu zahtjev. Međutim, većinom je riječ o nepismenima, polupismenima i onim dužnicima koji ne prate obavijesti Holdinga, a mali broj je onih koji su zbog nemara i bahatosti u blokadi i zato nismo išli na tu varijantu - tvrdi Mirka Jozić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:50