ZBUNJENI RODITELJI

Bandićev papir bez pečata: Obavijesti o skupljem vrtiću su običan letak, a ne službeni dokument

Ravnatelji tvrde da obavijesti koje su dijelili roditeljima nemaju uobičajenu formu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Odluka o poskupljenju vrtića nema legitimitet, nema potvrdu gradske Skupštine i kao takva neće se provoditi, tvrde naši sugovornici.

- Čekamo 20. travnja, sjednicu Skupštine Grada, na kojoj bi gradonačelnik Bandić trebao predstaviti prijedlog nove odluke o participaciji roditelja u punoj cijeni vrtića, a on ne može biti ovakav, jer je Skupština gradonačelnika zadužila da odluku predloži u skladu s našim zaključcima iz prosinca 2010. - rekao je Boris Šprem (SDP), predsjednik Skupštine.

Kupili vrijeme

Raniji se zaključci ukratko svode na to da nova odluka o participaciji roditelja mora biti bazirana na imovinskom cenzusu roditelja, a ne dohodovnom. Na taj su način Bandićevi oponenti još zimus kupili vrijeme i odgodili njegovu spornu odluku o drastičnom povećanju cijena vrtića.

Imovinski je cenzus trenutačno gotovo nemoguće utvrditi, jer puna svrha OIB-a, preko kojeg bi se klikom miša trebala vidjeti sveukupna imovina pojedinca, još ne funkcionira. Ovakva Bandićeva odluka, kažu upućeni, na Skupštini ne može proći. Nema niti jedne političke opcije koja bi je podržala, osobito u izbornoj godini.

- Takav će prijedlog najvjerojatnije jednoglasno biti odbijen. Na drastično povećanje cijena građani su najosjetljiviji, čak i oni koji nemaju djecu - rekao je naš neslužbeni izvor. Unatoč tome, gradonačelnik je roditeljima dostavio uznemirujuću obavijest o povećanju cijena. Naši sugovornici ističu kako je znakovito da obavijesti koje su roditelji dobili u vrtićima u srijedu, a kojima ih se obavještava da se od 1. srpnja mijenjaju cijene vrtića, nisu potpisane.

Traže potpise

Nema ni žiga zaglavlja, odnosno roditelji ne mogu dokučiti tko šalje obavijest. A obavijest je ozbiljna: cijene se mijenjaju od 1. srpnja, do 30. travnja dužni su donijeti hrpu dokumentacije, a ako to ne učine, naplaćivat će im se puna ekonomska cijena vrtića od 2000 kuna.

Ravnatelji vrtića, koji su preko teta dostavili obavijesti roditeljima, ne žele preuzeti na sebe tu odgovornost. Kažu da su im materijali stigli iz Gradskog ureda za obrazovanje, svima isti dan i bez najave, te im je naloženo da ih uruče svakom roditelju, uz traženje da se roditelji potpišu pri preuzimanju.

Nitko ne odgovara

- Ne pada mi na pamet potpisati takvu obavijest. Obavijest izgleda kao anonimni letak, nema ni uobičajenu formu. Nije to dokument koji počinje “na temelju odluke te i te, obavještavamo vas...”. Mi, ravnatelji, dobili smo nalog da ih podijelimo, to smo i učinili - rekla je jedna ravnateljica vrtića.

A u Gradskom uredu za obrazovanje - muk. Svi su na sastancima i izbjegavaju se javiti ili odgovoriti na pisana pitanja. Nevjerojatno je da deseci tisuća građana ne mogu dobiti najjednostavniji odgovor: kakva je zakonska podloga povećanja cijena, tko im šalje nepotpisane obavijesti preko vrtića, kako nabaviti sve potvrde do 30. travnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:07