AFERA PROČISTAČ

Bandićev prijatelj Turopoljac je osuđen na šest godina zatvora, a policija ga ne može pronaći već sedam dana

Ako ubrzo ne bude uhićen, sud će za njim, izvjesno je, raspisati i tjeralicu

Darko Turopoljac čestita pobjedniku Milanu Bandiću.
 

 Nenad Dugi/Cropix

Darka Turopoljca, prijatelja pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nekada vrlo uspješnog građevinskog poduzetnika čije su tvrtke imale milijunske poslove s Gradom Zagrebom, već tjedan dana traži zagrebačka policija.

Nakon što se nije pojavio na objavi presude kojom je u aferi pročistač nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, sud je policiji izdao dovedbeni nalog, prema kojem ga se odmah mora sprovesti u Remetinec. No, do nedjelje policija Turopoljca nije uspjela pronaći na poznatim adresama, a ako ubrzo ne bude uhićen, sud će za njim, izvjesno je, raspisati i tjeralicu. Naime, budući da je osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora, Turopoljcu, čija je tvrtka Dija Graditeljstvo izvodila veliki dio radova na spornome Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOVZ), na izricanju presude je odmah određen istražni zatvor te bi, da je došao na presudu, odmah bio odveden u Remetinec, gdje bi čekao odluku o pravomoćnosti presude.

Otišao u grad

Međutim, ni Turopoljac ni Austrijanac Hannes Schweitzer, koji je također osuđen na šest godina zatvora, nisu se pojavili na objavi presude, što prema zakonu nisu niti obvezni. Međutim, dok se Schweitzer dan nakon presude sam javio u Remetinec, Turopoljcu se od tada gubi trag. Prošloga ponedjeljka, dakle tri dana nakon presude, sud je zagrebačkoj policiji izdao dovedbeni nalog, što znači da ga zagrebačka policija mora potražiti na postojećim adresama te ga, ako ga nađu, uhititi i sprovesti u Remetinec. No, koliko smo uspjeli doznati, usprkos nizu terenskih provjera, Turopoljac nije pronađen na poznatim adresama. Riječ je o jednoj adresi na području Šalate i jednoj na Ferenčici. Niti jedna od nekretnina na čijim je adresama prijavljen nije u njegovu vlasništvu, već u vlasništvu članova njegove obitelji.

Na adresi na Šalati policiji koja ga je došla tražiti su rekli da Turopoljac u taj stan ne dolazi već najmanje godinu dana, dok je Turopoljčeva supruga na adresi na Ferenčici policajcima rekla da je on tamo bio, ali je otišao u grad. Također, policajcima je rečeno kako ga se ne može kontaktirati na mobitel jer nema aktivni telefonski broj.

Turopoljac je osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi da je od 2005. do 2008. podmićivao voditelja tvrtke Zagrebačke otpadne vode (ZOV) Antu Pavića, kako bi upravo Turopoljčevo Dija Graditeljstvo dobivalo poslove na izgradnji pročistača te kako bi mu Pavić odobravao isplatu ze nepostojeće radove, pri čemu je ZOV oštećen za 4,6 milijuna kuna. ZOV je inače privatna tvrtka kojoj je Grad Zagreb odobrio koncesiju za izgradnju i upravljanje pročistačem.

Višemilijunski poslovi

U zamjenu za dobivanje poslova, prema presudi, Turopoljac je Paviću, koji je istom presudom nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, redovito plaćao neutvrđene novčane iznose te mu je adaptirao stan u centru Zagreba. Turopoljcu se na teret stavlja i da je iz "svojega" Dija Graditeljstva preko Damira Vuljanka izvukao oko 14,6 milijuna kuna. Na suđenju je, za svojega života, svjedočio i Milan Bandić, koji je rekao da je s Turopoljcem dugogodišnji prijatelj, međutim poricao je da bi to prijateljstvo imalo ikakve veze s poslovima Turopoljčeve tvrtke oko izgradnje pročistača. No, kako je to sud zaključio u obrazloženju nepravomoćne presude, Turopoljac je višemilijunski posao dobio upravo na preporuku Milana Bandića. Inače, o ranijem odnosu Bandića i Turopoljca vrlo se ekstenzivno izvještavalo.

image

Darko Turopoljac nosi kovceg sa eurima, iza Stanko Eskolić, Damir Folnegović.

Nenad Dugi/Cropix

200.000 eura donio Bandiću u kovanicama

U javnosti će Turopoljca pamtiti i po bizarnom darovanju 20.000 eura Bandiću 2008. u kovanicama, a obojica su objasnila da time Turopljac plaća okladu na jednu utakmicu Lige prvaka na koju se kladio s Bandićem te je izgubio. Od 2000. Turopoljčeve su tvrtke, navodno, od Grada Zagreba dobile građevinske poslove teške oko 60 milijuna kuna, no obojica su poricala da Turopoljčev poslovni angažman ima ikakve veze s njihovim prijateljstvom. Nakon radova na pročišćivaču Turpoljac je rekao da više nema nikavih poslova s Gradom Zagrebom te da isključivo radi sa ZOV-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 03:36