JE LI TO PRAVEDNO?

Bandićevi šlampavi kriteriji: Djeca će im besplatno u vrtić, a zajedno zarađuju 21.000 kuna!

Roditelji već najavljuju kako će članovi obitelji s najvišim primanjima promijeniti adresu

ZAGREB - Moja djeca će od 1. srpnja besplatno u vrtić! Je li to pravda? - zabezeknuto se jučer pitala Jelena M., službenica i majka dvoje predškolske djece, čitajući nove cijene vrtića koje samovoljno donosi gradonačelnik Milan Bandić.

Jelena ima plaću od 4.000 kuna, a njezin suprug zarađuje visokih 17.000 kuna.

No suprug je prijavljen na staroj adresi, kod roditelja, te se njegov prosjek plaće neće uzimati pri izračunu nove cijene vrtića za njihovu djecu. Prema uputama, koje su svi roditelji vrtićara dobili u srijedu, cijene vrtića vrtoglavo rastu, no prihodovni kriteriji su krajnje šlampavi.

Zastarjeli podaci

Tako su roditelji dužni do 30. travnja donijeti potvrdu o svim prijavljenim članovima kućanstva u kojem prebivalište ima dijete i njihovim lanjskim primanjima. U kućanstvu Jelene M. stanuju ona i njezino dvoje djece. Njih troje imaju prihod od 1.333 kune po članu i, prema novoj tablici, ne moraju plaćati vrtić. Kad bi i njezin suprug bio prijavljen na istoj adresi, prihod bi im bio 5.250 kuna po članu i plaćali bi 1000 kuna za jedno i 500 kuna za drugo dijete u vrtiću.

S druge strane, u Udrugu roditelja Roda jučer se javila majka dvoje djece, čiji je suprug ostao bez posla, a prošle je godine zarađivao 19.000 kuna mjesečno. Kako se cijena vrtića određuje na temelju prošlogodišnjih prihoda, ta bi žena za svoje dvoje djece trebala plaćati 2.100 kuna vrtić! A trenutno žive od 5.800 kuna njezine plaće.

- Ovo je strašan prijedlog na koji ne možemo i nećemo pristati! Ne odustajemo ni milimetra od svojih zahtjeva - kaže Mirela Blažanović, predsjednica Roda, koje će u ponedjeljak organizirati tribinu na tu temu.

Rad na crno

Rode upozoravaju da je način određivanja cjenovnih razreda nepravedan i diskriminirajuć, jer dohodak ne daje pravu sliku o imovinskom stanju obitelji, a ujedno će pokrenuti novi val raznoraznih malverzacija.

Roditelji na forumima već najavljuju kako će ih Grad nasamariti jednom, ali nikad više. Masovno najavljuju kako će se član kućanstva s najvišim primanjima prijaviti na drugu adresu, a prava je pomama za rođacima s minimalnim primanjima koji bi bili voljni službeno se prijaviti na njihove adrese.

Dohodovni cenzus pak određuje se na ukupna primanja, bez obzira na zaduženja i visinu kredita. U velikom broju europskih gradova vrtić je besplatan, a u mnogima od onih gdje roditelji plaćaju, poput Ljubljane, cenzus se određuje samo na neopterećena primanja.

Ovakva će mjera, upozoravaju Rode, izravno poticati rad na crno, jer će mnogim roditeljima biti prihvatljivije dadilje. Posebno upozoravaju na diskriminaciju među djecom, koja će se stvoriti sada, kada će svi znati koliko im roditelji zarađuju. Budući da sada svi roditelji plaćaju istu cijenu - 200 kuna za jaslice, a 400 za vrtić - uplatnice se ne dijele roditeljima u kovertama i svatko može vidjeti svačiji iznos u zajedničkoj hrpi ili sandučiću.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:54