JEDAN KRAJ DRUGOGA

BANDIĆU JE BILO UGODNO, JELENIĆ POSLAO PISMO VLADI 'Izražavam negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja!'

 
Milan Bandić i Dražen Jelenić (sasvim desno)
 Josip Regović / PIXSELL / EU2020HR

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oglasio se danas nakon što je sinoć snimljen kako u svečanoj loži HNK sjedi kraj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. U kontekstu Bandićevih pravosudnih problema i Uskokovih optužnica s kojima je suočen, zanimljivo je da je protokol odredio da sjedi u istoj loži kao i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Dnevnik.hr piše kako Dražen Jelenić nije mogao promijeniti raspored sjedenja jer su sva mjesta bila zauzeta, no priznao je da je pogriješio što se nije ranije raspitao o rasporedu sjedenja. Smatrao je da bi protokol to trebao riješiti, a Bandić je pak rekao da mu je bilo ugodno.

'Ja vam mogu reći da sam se ugodno osjećao, program je bio fenomenalan, sjedio sam u loži broj sedam, tamo gdje je protokol Vlade smjestio državne dužnosnike i sudomaćina, gradonačelnika Zagreba. Protokol Vlade smjestio je gradonačelnika tamo gdje treba, a gradonačelnik ide tamo gdje je pozvan i gdje ga smjeste. Čelo je tamo gdje ja sjedim', rekao je Bandić, javlja Dnevnik.hr.

Dodao je i da mu nije bilo neugodno.

'Ovo nije '45. i '46., ne možete vješati čovjeka, presumpcija nevinosti vrijedi i za zagrebačkog gradonačelnika', rekao je Bandić.

Priopćenje Državnog odvjetništva

Priopćenje vezano uz ovaj raspored sjedenja poslalo je Državno odvjetništvo RH, javlja N1.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini. (9. 1. 2020.)

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio danas Vladi Republike Hrvatske pismo u kojem je, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini.

Istovremeno, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je, naglašavamo, propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona', stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27