TOMO MEDVED

‘Baniju je nakon potresa napustila 2.861 osoba. Branitelji? Nije istina da će ih zbog novog zakona biti više‘

Medved je gostujući u HRT-ovom Dnevniku u kontekstu nestalih poslao poruku predsjedniku Srbije Vučiću
Ministar Tomo Medved
 Goran Mehkek/Cropix

Gost Dnevnika HRT-a bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Rekao je da je dosad zaprimljeno više od 2.000 zahtjeva za obnovom, a građani su oslobođeni nepotrebnog administriranja.

- Otvorili smo urede u Petrinji, Sisku i Glini te su uspostavljena dva mobilna ureda koji obilaze naselja, rekao je.

Istaknuo je napore inženjera koji su pregledali 35.252 objekta, od kojh je 11.825 neuseljivo, odnosno nisu sigurni, a s oznakom crveno njih je 4.193.

Rušenja su preduvjet za obnovu, no za sada se ruše samo državni i gradski objekti.

Medved je naglasio da je 1809 kontejnera i mobilnih kućica postavljeno u blizini kuća ili u kontejnerska naselja, a započeto je i uklanjanje objekata. Prvo se u Petrinji uklanjaju objekti u vlasništvu RH koji predstavljaju opasnost.

- Prioritetno je uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, rekao je.

Za nekoliko dana očekuje da su elaborati gotovi te će se započeti s rušenjem.

- Županiju je nakon potresa napustila 2861 osoba, rekao je.

Za provedbu lokalnih izbora bit će pripremljena privremena glasačka mjesta - kontejneri ili šatori.

Osvrnuo se i na brigu o hrvatskim braniteljima.

- Donijeli smo Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, u saborskoj proceduri je Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, rekao je.

Naglasio je da će ovaj tjedan na Vladi biti izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima, kako bi dodatno stvorili pretpostavku za ubrzanje cijelog procesa.

Na kritike da opet stižu novi ratni veterani s novim povlasticama, rekao je da to nije istina.

- Na žalost, veliki broj branitelja umre prije nego ostvari svoj status. Predvidjeli smo osnivanje vijeća Ministarstva hrvatskih branitelja koje će činiti specijalisti, to će biti četiri vijeća, umjesto dosadadašnjeg jedinstvenog tijela vještačenja. Samo mjera prethodne stručne procjene koštala je Ministarstvo hrvatskih branitelja 13,5 milijuna kuna, rekao je.

U nedavnom intervjuu za RTL predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da želi da se pronađe svaki nestali Hrvat. Hrvatskoj je poručio: „Pokažite mjesto za koje mislite da se netko nalazi, pošaljite svoje ljude i zajedno ćemo to mjesto iskopati u roku od 24 sata. Samo da biste vidjeli da nitko ništa ne krije."

Na pitanje ima li spoznaje o određenim takvim mjestima, Medved je rekao da se zna što su postrojbe tzv. JNA radile nakon ulaska u Vukovar, ali se ne zna gdje su posmrtni ostaci.

Vučiću je poručio da kaže gdje su posmrtni ostaci koji su odvezeni iz primarnih grobnica.

- Od Srbije je u posljednjih pet godina traženo više od 100 konkretnih protokola, i zato neka odgovore na naše konkretne zahtjeve, naglasio je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:42