SVE JE ODBILA

‘Banka je ponudila milijun kuna onome tko oda zviždača. Ankica Lepej imala je po zakonu pravo na taj novac‘

Nakon što je otkrila da Ankica Tuđman ima dva tajna računa, Ankica i njezina obitelj teško su živjeli

Ankica Lepej i naslovnice Jutarnjeg lista od 17. i 19 listopada 1998.

 Cropix/Jutarnji List

Ankica Lepej, zviždačica koja je 1998. godine Jutarnjem listu otkrila da u imovinskoj kartici predsjednika Franje Tuđmana nisu navedeni računi njegove supruge Ankice Tuđman, na kojima je bilo oročeno 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara, preminula je danas.

Nakon što je to otkriveno, Zagrebačka banka, čija je Ankica Lepej bila službenica, raspisala je nagradu od milijun kuna za onoga tko otkrije izvor Jutarnjeg lista.

- Banka je ponudila milijun kuna onome tko oda zviždača. Paradoksalno, ali Ankica Lepej po zakonu je imala pravo na tih milijun kuna. Odrekla se tog novca premda nije imala ništa - govori Saša Leković koji je pomogao da se dnevnik koji je Ankica Lepej pisala pretoči u knjigu.

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja je i nakon postupka ostala s njom u kontaktu, kaže da je protiv nje bila podignuta kaznena prijava za odavanje službene tajne. Zbog toga se protiv Lepej, ali i novinarki Orlande Obad i Andreje Košćec iz Jutarnjeg, te još jednog zaposlenika Zagrebačke banke, vodila istraga.

- Onda je promijenjen Zakon o bankarskom poslovanju i podaci o računu su tretirani kao bankarska, a ne više kao službena tajna. Time njihovo odavanje više nije bilo kazneno djelo, nego je postalo prekršaj koji se goni po prijedlogu oštećene osobe. To je značilo da se progon može nastaviti po prijedlogu Ankice Tuđman koja ga nikada nije podnijela. Tada je postupak protiv Ankice Lepej i ostalih bio obustavljen - prisjetila se Vesna Alaburić.

‘Beštija korona‘

Otkrivanje informacije da je Ankica Tuđman imala tajni račun u Zagrebačkoj banci imalo je velik politički odjek. Ured predsjednika je tvrdio da ništa nije zatajeno te citirao zakonske odredbe o podacima koje mora sadržavati imovinska kartica, a u kojima se nije izrijekom navodio novac. Braneći Tuđmanove, bivši predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol je izjavio da novac nije imovina, po čemu je ostao zapamćen.

Obitelj Lepej je nakon svega jako teško živjela. Zbog teškog materijalnog stanja kći im je te 1998. godine, kada je Ankica otkrila istinu o računima predsjednikove supruge, otišla raditi u Italiju, a mlađi sin Gordan bio je srednjoškolac. Obitelj je morala prodati stan i preselili su se u gradski stan koji im je bio dodijeljen na korištenje.

Nakon svega Ankica Lepej se teško razboljela. Godinama se borila s bolešću, a zadnji put se na svome Facebook profilu oglasila 15. prosinca.

"Još mi je samo falila beštija korona, satrat ću ja nju, budite sigurni", napisala je, ali tu bitku nije uspjela dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:22