SUĐENJE PROTIV OSAM BANAKA

'BANKARICA NAS JE UVJERAVALA DA IM NIJE CILJ UNIŠTITI MLADE LJUDE' Svjedoku zbog švicarca rata skočila sa 3300 na 4800 kuna

 Tomislav Krišto/CROPIX

Klijent Raiffeisen banke posvjedočio je danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu u sporu protiv osam banaka kako ga je službenica banke 2007. uvjeravala da je stambeni kredit vezan za franak za njega najpovoljnija i najbrža opcija, da ima najnižu kamatnu stopu i da nema razloga za brigu, no s početnih 3300 kuna rata mu je na vrhuncu "divljanja" franka 2011. porasla na 4800 kuna.

Svjedok Eugen Dobrić, koji je 2007. podigao kredit od 94.000 franka, ispričao je da je njega i suprugu koja je podigla isti iznos kredita, bankarica uvjeravala da im nije cilj uništiti mlade ljude, da će ih kontaktirati u slučaju porasta franka i da će glavnicu moći konvertirati u eure. To mu je bio zadovoljavajući odgovor pa je odabrao kredit u francima ali mu je za četiri mjeseca banka bez objašnjenja kamatu povećala s početnih 4,95 na 5,45 posto, a njegovoj supruzi na 5,95 posto.

‘To nije dobro za vas’

Kad je franak 2010. prešao pet kuna tražio je konverziju u eure ali ga je, tvrdi, službenica uvjeravala da to nije dobro za njega. On je i sam shvatio da to nije povoljno jer je tada doznao da bi mu glavnica bila preračunata u euro po trenutnom tečaju uz kamatu od sedam posto. "Rekli su mi da ima puno ljudi u lošijem financijskom položaju i da će riješiti neke stvari prije nego meni dođe voda do grla", ispričao je svjedok, dodavši da mu je službenica tvrdila da franaka neće preći 5,4 kuna.

Još dva klijenta

Nakon što je u srpnju 2011. švicarska valuta porasla na 6,5 kuna banka mu je dala ponudu za prijevremenu otplatu po kojoj bi bio "puno dužniji" nego kad je podigao kredit. Protuvrijednost kredita 2007. je iznosila oko 409.000 kuna, a nakon otplaćenih 270.000 kuna banci je još dužan 67.000 franaka ili približno 410.000 kuna. Mjesečna rata trenutno mu iznosi 4594 kune, odnosno 48 posto više od prve rate. Zastupnik banke odbacio je kao neistinit iskaz svjedoka da je bio nagovaran uzeti kredit u francima i da nije bio upozoren na rizike.

Svjedočilo je još dvoje klijenata banaka, no njihovi iskazi su ostali nepoznati jer je s tog dijela rasprave isključena javnost.

Tužbu protiv osam banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbank (bivša Volksbank) pokrenula je udruga Potrošač zbog valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:03