PRIZNANJE

Bankarica rođena u Đakovu imenovana u Papino Vijeće za ekonomiju

Njezine su trenutačne obveze, kao predsjednice, da upravlja smjerom Volksbanka, a odgovorna je za institucije od Husuma do Lake Constance
Marija Kolak i kolega Ansgar Käter
 Www.verbundvolksbank-owl.de

Papa Franjo je u Vijeće za ekonomiju imenovao sedam laika, među kojima je i predsjednica savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR), Marija Kolak.

Gospođa Kolak je rođena u Đakovu, 1970. godine, a poziciju predsjednice preuzela je 1. siječnja 2018. godine dok je od 2016. godine članica upravnog odbora Berliner Volksbank. Prije toga je završila napredni program managementa na Harvard Business School Executive Education.

Od 1998. radi u Berliner Volksbank na raznim pozicijama, kao direktorica marketinga, zamjenica odjela za prodaju, čelnica financijskog centra pa zatim centra za nekretnine. Toliko smo o njoj doznali s mrežne stranice banke. Udana je i ima troje djece, što smo doznali s Vatican newsa.

Njezine su trenutačne obveze, kao predsjednice, da upravlja smjerom Volksbanka, a odgovorna je za sve institucije od “Husuma do Lake Constance s više od 150.000 zaposlenih”, kako piše Süddeutsche Zeitung.

Kardinala Reinharda Marxa jučer je papa Franjo nanovo imenovao za čelnika Vijeća za ekonomiju. Papa je Vijeće osnovao 24. veljače 2014. u cilju raščišćavanja financijskih dubioza Svete Stolice. Kardinal Marx je u to Vijeće, koje broji 15 članova, jučer, prvi put, prenose njemački mediji, imenovao i šest žena, laikinja.

Osim Marije Kolak, iz Njemačke je još i Charlotte Kreuter-Kirchhof, profesorica prava iz Düsseldorfa. Marx Vijeće vodi od osnutka. Posebno je zanimljivo da je od sedam laika čak šest žena, osim Kolak i Kreuter-Kirchhof, to su Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar (bivša rizničarka princa Charlesa), María Concepción Osákar Garaicoechea i Ruth Maria Kelly, koja je u britanskoj laburističkoj vladi 2004.-2008. obnašala dužnost državne ministrice za obrazovanje i promet te za jednakost žena. Jedini muškarac je Alberto Minali. Osam članova su biskupi i kardinali.

Nakon što je Europsko vijeće prošlog mjeseca donijelo odluku o Višegodišnjem financijskom proračunu i Fondu za pomoć (EU sljedeće generacije), gospođa Kolak je objavila: “EU je pokazala sposobnost djelovanja tijekom krize. To je dobar signal za Europu. Povezivanje isplata za pomoć s reformama u zemljama članicama sada će se još učinkovitije motriti, zahvaljujući ‘štedljivoj petorki’.

To su važni elementi koje smo mi, BVR, također zagovarali. Sada je važno da se pokrenu neophodne reforme u zemljama članicama”. Dakle, gospođa Kolak je oštra zagovornica mišljenja, čiji je ključni branitelj bila Nizozemska. Budućnost ekonomije EU vidi u digitalizaciji, zaštiti okoliša i zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 19:56