SKUPE USLUGE BANAKA

Banke lani na provizijama zaradile 3,2 milijarde kuna

Vrijeme jeftinog bankarstva zauvijek je iza hrvatskih građana

ZAGREB - Hrvatske su banke u prošloj godini ostvarile rekordan prihod od naknada i provizija : on je, prema podacima Hrvatske narodne banke, u 2010. dosegao više od 3,2 milijarde kuna u neto iznosu, što je čak 226 milijuna kuna više nego godinu prije.

Ništa više nije besplatno

Posljedica je to povećanja raznih naknada i uvođenja novih. Vrijeme jeftinog bankarstva očito je iza nas, pa i Hrvati sada plaćaju naknade za gotovo sve što se može zamisliti.

Otvaranje tekućeg i žiro računa uglavnom je besplatno, no banke skupo naplaćuju njihovo vođenje. Plaća se i otvaranje štedne knjižice, korištenje trajnih naloga, izvješćivanje građana o stanju na računima, odobravanje okvirnog kredita po tekućem računu, obrada čekova, opomene o neizvršavanju obveza, pa čak i blokada čekova.

Ako su nekoliko dana prije banci najavili da žele podići određeni iznos gotovine, koji je banka rezervirala, a potom su od toga odustali, građani će i za to morati platiti kaznu u iznosu od oko 0,50 posto najavljenog iznosa.

Svoju cijenu ima i sve popularnije internet bankarstvo, a katalog naknada do usijanja dovodi i od ove godine uobičajena provedba ovrha.

- Nedavno sam trebao izvode o prometu sa svog žiro računa u posljednje dvije godine. U banci su mi rekli da to moram platiti 4123 kune - požalio nam se jedan čitatelj.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTANJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:25