STAMBENA SAPUNICA

Banožić 9.11.: Živim u velikom stanu zbog troje djece; Banožić danas: Djeca nemaju veze s tim

Iako su iz MORH-a ranije tvrdili kako je ministar dobio stan zbog svoje funkcije, ali i velike obitelji, danas tvrde drugačije

Mario Banožić

 Danijel Soldo/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić danas je ponovno postao tema u medijima zbog raskošnog stana koji koristi u Zagrebu. Portal Telegram ranije danas je objavio kako je Banožić pravo na korištenje stana od 92,26 kvadrata dobio zbog velike obitelji, a istovremeno uzima naknadu jer mu obitelj živi u Slavoniji.

Da je ministar dobio veliki stan zahvaljujući tome koju dužnost obavlja, ali i tome što ima troje djece, ranije su potvrdili i iz MORH-a.

- Nije točna informacija koja se navodi u predmetnom tekstu da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice. Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature, pisalo je u priopćenju MORH-a iz 9. studenog.

No, sada su iz MORH-a poslali malo drugačije objašnjenje. Kako tvrde, Banožić ima pravo na veći stan isključivo zato što je ministar.

- Veličina stana određuje se sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, prema kojoj dužnosnik I. skupine, a to je ministar Banožić, ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara, objašnjavaju iz MORH-a.

Izdvojili su i konkretan članak u kojem su navedeni kriteriji za određivanje površine stana za službene potrebe na koji dužnosnik ima pravo:

- za dužnosnika iz I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2,

- za dužnosnika iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – dvosoban stan ili stan površine od 40 m2 do 60 m2,

- za dužnosnika iz III. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – jednosoban stan ili stan površine od 20 do 30 m2.

Napominju kako ministar Banožić, budući da spada u prvu skupinu dužnosnika, ima pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2.

- Sukladno navedenom, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji, objašnjavaju iz MORH-a.

Osvrnuli su se i na naknadu za odvojeni život koju prima ministar Banožić.

- Vezano na naknadu za odvojeni život, na koju ministra Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi 1.000,00 kuna. Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima, kažu iz MORH-a.

U zaključku priopćenja napominju kako to što Banožić koristi službeni stan od 92 m2 te to što prima naknadu za odvojeni život, zapravo, nema veze jedno s drugim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 20:49