ODGOVOR PREDSJEDNIKU

Banožić: ‘Hrvatska neće biti talac nasilnika koji svoje frustracije iskaljuje preko leđa HV-a i branitelja‘

Za razliku od njega, kojemu ništa nije sveto kako bi demonstrirao svoju rušilačku i destruktivnu narav, nastavit ću obavljati svoj posao u najboljem interesu RH, napisao je Banožić

Mario Banožić i Zoran Milanović
 

 Nikša Stipaničev/Robert Fajt/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić nije dugo čekao s odgovorom na priopćenje poslano u poslijepodnevnim satima iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića.

Podsjetimo, predsjednik je preko svog glasnogovornika Nikole Jelića poručio kako "branitelji i predsjednik Republike ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora". I ministar Banožić spominje taoce, no u svom Facebook komentaru poručuje da "Hrvatska neće biti talac frustriranog nasilnika", aludirajući na predsjednika Republike.

- Vrijeđanje na najnižoj razini, od profesorice matematike do svih drugih koji mu se zamjere, jedino je što je preostalo poniženom nasilniku s Pantovčaka. Nakon što se pokunjen i poražen vratio iz Madrida, gdje nitko s njim nije htio razgovarati, sada vlastite frustracije pokušava iskaljivati preko leđa hrvatske vojske i hrvatskih branitelja.

Za razliku od njega, kojemu ništa nije sveto kako bi demonstrirao svoju rušilačku i destruktivnu narav, nastavit ću obavljati svoj posao u najboljem interesu Republike Hrvatske kako bi se njezina obrambena moć podigla na još višu razinu. Ovo vrijeme traži odgovornost i razboritost, a ne destrukciju koja ni na koji način ne koristi Hrvatskoj, napisao je Banožić.

Novi sukob Banožića i Milanovića izbio je zbog počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima koji će se večeras dodijeliti u Uredu predsjednika. Ministar Banožić ranije danas je ustvrdio da predsjednik Republike Zoran Milanović mnogo stvari čini ne uvažavajući sustav i zakone te da se trebao konzultirati s MORH-om oko toga.

Ured predsjednika odgovorio je da se Banožić našao danas pozvanim tumačiti Zakon o službi u OSRH i pravo Predsjednika Republike da dodjeljuje počasne činove te da taj zakon nije vjerojatno ni pročitao, ali je svejedno pokušao sebi pripisati pravo davanja suglasnosti za dodjelu počasnih činova.

"On bi da se njega konzultira i traži suglasnost za odluke koje s njim baš nikakve veze nemaju jer su isključivo ovlast Predsjednika Republike", navodi se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

Ured predsjednika je poručio da je jedini posao koji je Banožić trebao napraviti - kako mu to i zakon nalaže - jest predložiti kriterije i postupak za predlaganje koje u konačnici opet propisuje i donosi predsjednik Republike.

No, tvrde da Banožić od kada je ministar "nije ni prstom maknuo" da predsjedniku predloži kriterije, a nastavio je bezobrazno opstruirati i nakon što mu je Ured 26. srpnja 2021. poslao dopis kojim je od njega zatraženo žurno dostavljanje prijedloga kriterija.

Uz poruku da hrvatski branitelji i predsjednik Republike ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora Ured je naveo da će počasne činove dobiti zaslužni hrvatski časnici, ratnici koji su ionako predugo čekali da im se i tako oda priznanje za doprinos u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:53