MISIJA NATO-A

Banožić hrvatskim vojnicima u Poljskoj: ‘Pokazali ste visoku razinu profesionalizma‘

Ministar je vojnicima zahvalio što „ponašanjem i radom promiču svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje“

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u utorak je u Poljskoj zahvalio 8. hrvatskom kontingentu, sudioniku u aktivnostima NATO saveza u toj državi, što svojim radom i znanjem promiče Hrvatsku.

Banožić s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Poljskoj. U utorak se na vojnom poligonu Bemowo Piskie, smještenom na sjeveroistoku zemlje, sastao s pripadnicima hrvatskog kontingenta koji sudjeluje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO saveza.

„Zadnjih nekoliko mjeseci koliko ste u Poljskoj, pokazali ste visoku razinu profesionalizma, predanosti i angažmana u realizaciji zadaća. Ovo je izazov za sve vas", rekao je Banožić, zahvalivši i članovima obitelji vojnika na podršci koju im pružaju tijekom angažmana u Poljskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane (MORH).

Ministar je vojnicima zahvalio što „ponašanjem i radom promiču svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje“.

„Osim znanja i vještina, u Poljskoj nas prepoznaju po opremljenosti. Iz tog razloga smo pozvani da iduće godinu ponovo sudjelujemo u Poljskoj s jednom bitnicom Panzer haubica“, rekao je Banožić.

„U idućoj godini, u novoj rotaciji s hrvatskim kontingentom, zamijenit ćemo postojeće naoružanje koje ovdje imamo. Siguran sam da ćemo jednako dobro biti ocijenjeni, kao i do sada“, dodao je ministar, stoji u priopćenju.

Hrvatska vojska pridonosi NATO-voj borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. U Poljskoj je trenutno 80 hrvatskih vojnika, a ukupno ih je bilo 635.

Od 2023. Hrvatska će potporu saveznicima pružati s bitnicom PzH 2000., priopćeno je.

Banožić se utorak sastao i sa zapovjednikom Borbene grupe NATO snaga ojačane prednje prisutnosti pukovnikom Craigom Broylesom, s poljskim zapovjednikom 16. mehanizirane divizije general-bojnikom Krzysztofom Radomskim i zapovjednikom 15. mehanizirane brigade brigadirom Piotrom Fajkowskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 14:23