PAD SOVJETSKE LETJELICE

Banožić i dalje tvrdi da je na dronu bila bomba teška 120 kilograma: ‘Stvarno smo imali sreće‘

Danas je bila prilika da na sastanku ministara obrane NATO članica upoznam glavnog tajnika s prvim detaljima, rekao je ministar

Mario Banožić

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić javio se za RTL iz Bruxellesa, gdje je bio na sastanku ministara obrane država članica. Jedna od tema razgovora bila je i besposadna letjelica koja je prošli tjedan pala na Zagreb.

- Danas je bila prilika da na sastanku ministara obrane NATO članica upoznam glavnog tajnika s prvim detaljima, odnosno rezultatima istrage, i da tako otklonimo nedoumice koje su se stvorile u hrvatskom medijskom prostoru, rekao je Banožić.

Na upit o kakvoj je bombi riječ, odgovorio je kako će istraga uskoro biti prezentirana javnosti.

- Istražitelji kriminalističke i vojne policije, MUP u nadležnosti Državnog odvjetništva, proveli su onaj dio istrage gdje imamo praktički 95 posto bombe i ona će biti uskoro prezentirana javnosti. Vidi se i tip bombe s kojim sam upoznao glavnog tajnika. Isto tako i sa svim mogućim modifikacijama na toj bombi. Također, i sa saznanjima koja su nastala na samom mjestu događaja, koja su prikupili kriminalisti i tako istraga ide i dalje, ali i naša istraživanja kako je uopće došlo do toga da je letjelica pala u Republiku Hrvatsku. Prije svega da se utvrdi točna ruta kretanja, a o tome je također bilo riječi s mađarskim i rumunjskim kolegama. Usporedit ćemo podatke radarskih sustava da vidimo od kuda je letjelica došla i kako bi se utvrdio čija je, rekao je.

Ponovio je da je bomba teška oko 120 kilograma, kako je HRT prije tri dana izvijestio prenoseći izjavu "visokog izvora iz MORH-a".

Komentirao je i prelete aviona iznad Zagreba zbog kojih je izbila nova polemika s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

- Vježbe su se danas odvijale prema planu. Plan je nastao temeljem odluke Vlade o održavanju vježbi na koje je predsjednik dao svoju suglasnost, ali i na temelju plana vježbi međunarodne suradnje. Dakle, svi su bili upoznati s planom vježbe. Vidjeli smo da su to prije svega naši partneri iz Francuske i Amerike, a oni su radili prelete kako jučer i prekjučer tako i danas, konkretno s nosača aviona. Preletjeli su avioni koji su imali vježbu iznad Like, isto tako će biti sutra iznad Slavonije. Ja sam siguran da ove vježbe idu dalje upravo kako smo ih zamislili.

Na upit novinara, pojasnio je što je mislio kada je rekao da je Milanović igrač Kremlja.

- Pa pogledajte od početka. Mi smo se svi ujedinili, a to je danas bio i stav, u konačnici, i članica NATO-a. Svi gledamo na koji način možemo pomoći Ukrajini. Solidarizirati se sa svima, osobito mi Hrvati koji se dobro sjećamo 1991. godine, kako je bilo u Domovinskom ratu. Nastojimo im izaći u susret. Sve ove izjave koje zbunjuju javnost, sve izjave koje se govore u trenutku kada je najteže za Europu i da imamo predsjednika države koji se na ovakav način ponaša i prema Vladi i prema svim onim političkim odlukama koje nas grade u međunarodnom svijetu. Ne možete ni drugačije zaključiti. Od prvog dana radimo na modernizaciji i opremanju vojske. Predsjednik se u ništa nije htio uključiti. Kako to mogu protumačiti naši saveznici kada predsjednik pošalje premijeru priopćenje kao sinoć? Oni su došli zbog nas, zbog solidarnosti, poručio je.

Odgovorio je na upit kada će hrvatska javnost dobiti odgovor tko je letjelicu poslao i s kojom namjerom.

- Ja se nadam da ćemo te odgovore dobiti vrlo brzo. Prije svega jer treba reći je da smo imali uistinu sreće. Ovo su naučene lekcije. O tome je bilo danas riječi u Bruxellesu, na koji način gledati buduću pripravnost hrvatske vojske, ali i vojske u susjednim zemljama koje su sudjelovale u ovom događaju, Rumunjsku i Mađarsku, od kojih računate na prijenos informacija kao što se to nije dogodilo onu večer, rekao je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2023 18:41