GODIŠNJICA USTROJAVANJA

Banožić i Hranj čestitali Gromovima 30. obljetnicu: ‘Jednom Grom - zauvijek Grom!‘

"Među najhrabrije naše branitelje ubrojili ste se upravo vi, Gromovi", istaknuo je ministar obrane
Robert Hranj, Mario Banožić (arhivska fotografija)
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj poslali su u subotu čestitke u povodu 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

"Dragi pripadnici 2. gardijske brigade legendarni Gromovi i pripadnici bojne Gromovi Hrvatske vojske, s posebnom zahvalnošću i ponosom čestitam vam 30. obljetnicu ustrojavanja brigade, vaš 30. rođendan. Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti, a hrvatski branitelji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Među najhrabrije naše branitelje ubrojili ste se upravo vi, Gromovi", istaknuo je ministar obrane.

Ime koje nosite, dodao je, sinonim je snage, hrabrosti i upornosti što ste pokazali gdje god da ste sudjelovali u ratnim operacijama, od Banovine i Korduna, gdje ste slomili napadnu moć neprijatelja, do hrvatskog juga gdje ste sudjelovali u deblokadi, grada Dubrovnika, akcije Maslenica te završnih operacija Hrvatske vojske u kojima ste dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju okupiranih područja.

Ministar Banožić podsjetio je na pripadnike Gromova koji su dali svoje živote za slobodu hrvatskog naroda i Domovine. "Njima dugujemo najviše jer su u slobodu Domovine ugradili najvrjednije što su imali."

"Dragi pripadnici bojne Gromovi, koji nastavljate njihovu tradiciju, ponosno nosite ovo slavno ime te kao i do sada svojim predanim radom i zalaganjem neprekidno se usavršavajte kako bi uvijek bili spremni čuvati naš hrvatski narod i Domovinu", poručio je, uz ostalo, ministar obrane u čestitki.

Hranj: Ratni put Gromova je slijed osvjedočenog domoljublja i nesebičnog darivanja

Istaknuvši da se ne smije zaboraviti golemu ulogu u akcijama „Maslenica“ i „Bljesak“ te krunu vojne pobjede u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj je za ratni put te postrojbe rekao da je slijed osvjedočenog domoljublja i nesebičnog darivanja.

Ne zaboravite da ste vi nasljednici 2. gardijske brigade Gromovi čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata hrabro stajali na braniku domovine ustrajni u borbi za opstojnost svoga naroda. Neka vam budu trajna inspiracija jer oni nisu znali za uzmak i poraz, poručio je i istaknuo da su sposobnosti Gromova od posebne važnosti u ovim složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta.

"Svojim ste primjerom pokazali da možete naslijediti pripadnike Gromova jer su u tim godinama Domovinskog rata, godinama velikih izazova i iskušenja, slavna imena Gromova pronosile tisuće hrabrih dragovoljaca i branitelja središnje Hrvatske. Mnogi od njih herojski su položili svoje živote za samostalnost Republike Hrvatske. Upravo njima u zalog, koristeći dragocjena iskustva iz Domovinskog rata, u današnje mirnodopsko vrijeme moramo težiti dostizanju najviše razine standarda modernizacije te obuke i izobrazbe svakog pripadnika 2. gardijske brigade i Oružanih snaga RH."

Načelnik Glavnog stožera podsjetio je da Gromovi uvijek spremno i sa žarom pomažu kod svih elementarnih nepogoda i katastrofa kada su ugroženi ljudski život ili imovina naših građana, te da su to dokazali tijekom potresa u Petrinji kada je bilo najpotrebnije.

Poručivši kako vjeruje u njihove sposobnosti, potencijal i visoku motiviranost, admiral Robert Hranj čestitao je Gromovima na svim dosadašnjim uspjesima, zalaganju i predanosti vojnom pozivu, uz njihov pozdrav "Jednom Grom - zauvijek Grom!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:43