ZORAN MILANOVIĆ

‘Banožić i Plenković su hodajući incident, a HDZ otima državu! Covid potvrde su teror, ponašajte se kako vas je volja‘

Kad su u pitanju COVID potvrde, hrvatski predsjednik rekao je da će se ponašati kako ga je volja, a to preporučuje i građanima

Zoran Milanović

 Duje Klaric/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na na obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad JRM.

Komentirao je zakon prema kojem kao predsjednik ne može samostalno poslati vojsku u inozemstvo bez odobrenja ministra. Kaže da se zakon promijenio, a on to nije znao jer se dogodilo preko noći 2018. Milanović je kazao da mu je ovlasti neustavno oteo ministar obrane Banožić, javlja RTL.

- Jednog ponedjeljka isključivu ovlast slanja hrvatske vojske u inozemstvo dobije jedan ministar, a isključuje se predsjednika. Prvi sljedeći put neću se obazirati na protuustavnu sabotažu da moram tražiti nekakvog ministra da tri vojnika sa sabljom izađu van. Ministar ima ovlasti do razine voda. To je vojna sila, to je sebi ministar uzeo. Totalno neustavno. I oko toga ministar i njegov premijer kažu da su spriječili incident. Ne dečki, vi ste hodajući incident!, kazao je Milanović.

- Jutros gledam Potragu RTL-a, kad smo već kod HDZ-a, o direktoru Čistoće iz HDZ-a u Karlovcu koji nije imao potvrdu o nekažnjavanju. Znate kako ju je dobio? Na sudu je dobio lažnu potvrdu. A protiv njega se vodi postupak, što svi u Karlovcu znaju. Kad su mediji otkrili da je to laž, tražilo se tko ju je izdao, a nije se našlo, a čovjek je i dalje na tom radnom mjestu. To vam govorim zato što je u Karlovcu od 35 čelnika gradskih javnih firmi, 30 u HDZ-u, a ovih pet lažu da nisu. To je otmica države, kazao je predsjednik.

Poručio je ministru Banožiću: - Nismo završili tu priču. Kada se brigadira Burčula vrati, možemo se pretvarati da su odnosi normalni.

Kad su u pitanju covid potvrde, rekao je da će se ponašati kako ga je volja, a to kaže, preporuča i svim građanima.

- Neka se ponašaju kako im je volja. Pozivam na cijepljenje i treću dozu cijepljenja, ali ovo je teror. Ako sam ja cijepljen i mogu vas zaraziti, od čega ja vas štitim? Koja je svrha šatora pred vojnom bolnicom u Dubravi? Zašto ne nabave kontejnere?, upitao je.

- HDZ, dakle, oteta država. U moje vrijeme su bolnice vodili stranački ljudi, ali nitko iz SDP-a osim u Splitu, i to na pritisak doktora. 35 firmi u Karlovcu sve HDZ! Što da vam kažem, srećom nema ih ovdje. Doviđenja!, poručio je predsjednik iz Splita.

'Hrvati prvi put u povijesti imaju vlast nad istočnim Jadranom'

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u nedjelju kako Hrvati po prvi puta u povijesti imaju državnu vlast na gotovo cijelom istočnom Jadranu, a to je osigurala Hrvatska mornarica u Domovinskom ratu te mornarica '45 koja je "bila sastavljena gotovo isključivo od Dalmatinaca".

"Jadransko more je bilo predmet zlobe i zavisti, ratovi su se zbog njega vodili, Hrvati danas prvi puta u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast na gotovo cijelom istočnom Jadranu od Savudrije i Piranskog Zaljeva do Prevlake. To je osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica - vaša, naša u ovom ratu, ona u Drugom svjetskom ratu koja je u roku od četiri-pet dana u svibnju '45 godine sastavljena skoro isključivo od Dalmatinaca i Šoltana zauzela cijelu Istru i Trst", rekao je Milanović.

Da nije bilo toga, kazao je, "da nije bilo tih pet dan svibnja, Istra ne bi bila hrvatska".

"Sve je to Hrvatska povijest i na sve to moramo biti duboko ponosni i sretni", rekao je Milanović u Grohotama na Šolti na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice obrane Grada Split, razbijana pomorske blokade Jadrana i pobjede nad ondašnjom Jugoslavenskom ratnom mornaricom.

Predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo dolaskom na otok Šoltu istaknuvši kako su Hrvati jedini slavenski narod i nacija koji su vezani uz more i čiji identitet bez mora ne znači ništa.

„Hrvatska je more, Hrvati su more. Naša država je nastala na kilometar od mora, u Kaštelima, naši prvi knezovi, naše dinastije su nastale uz more. To more smo branili i uvijek ga slabo naseljavali jer je teško, krševito," ustvrdio je Milanović.

Čuvajte svoju baštinu

„Želim vam da ovaj prekrasan otok nastoji i dalje biti ovako lijep, mističan i tajanstven, i da čuvate svoju baštinu“, poručio je predsjednik Milanović.

Milanović je u Grohotama položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika žrtvama Domovinskog rata.

Osim predsjednika Milanovića prigodne govore održali su načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i umirovljeni brigadir Nikola Bokšić iz Udruge veterana HRM Split. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.
U povodu te obljetnice u Crkvi svetog Stjepan u Grohotama služena je misa zadušnica za stradale branitelje u domovinskom ratu.

Hrvatski su branitelji točno prije 30 godina pod vodstvom tadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskog akvatorija.

Ovom pomorskom pobjedom na samom početku Domovinskog rata hrvatski su branitelji uspješno protjerali flotu agresorske Jugoslavenske ratne mornarice čime je završila i višemjesečna blokada dalmatinskih otoka. Ova pobjeda i progon agresorske ratne mornarice na početku Domovinskog rata smatra se jednom od važnijih događaja u oslobađanju cijele Hrvatske jer je ona imala pozitivan učinak na raspoloženje hrvatskih branitelja diljem Hrvatske.

Inače, prije Milanovićevog govora nazočnima se obratio umirovljeni brigadir Bokšić koji se prisjetio bitke prije 30 godina. Tijekom Bokšićevog obraćanja jedan od nazočnih se ustao i krenuo van rekavši pri izlasku da se ne slaže s onim što je Bokšić govorio, no nije pojasnio ništa dodatno.

U svojem govoru Milanović je, obraćajući se nazočnima u vezi s tim rekao: "O bitci je bilo riječi, vidim postoje neki nesporazumi među vama, nadam se da nije pala krv među našima - siguran sam da nije, a vi ćete to sve skupa izgladiti." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 21:51