ZORAN MILANOVIĆ

‘Banožić može naći nadsponzore u Cosa Nostri i dečkima s Knežije, on je stručnjak za seoski turizam‘

‘Izvršen je jedan mali prljavi udar od strane izvršne vlasti na ustavne ovlasti vrhovnog zapovjednika‘

Arhiva

 Duje Klaric/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zamjerio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću jer mu još nije odgovorio na pismo vezano uz Oružane snage, ističući kako je na njegove ustavne ovlasti kao vrhovnog zapovjednika vojske izvršen "mali prljav udar od strane izvršne vlasti".

Milanović je iz Vatikana, gdje je u službenom posjetu papi, novinarima izjavio kako mu se premijer Plenković još nije javio vezno uz pismo koje mu je proslijedio, a u čijem prilogu je i pismo bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja ministru obrane Mariju Banožiću.

"Govorim tome da je izvršen jedan mali prljavi udar od strane izvršne vlasti na ustavne ovlasti vrhovnog zapovjednika. To premijer, kao opasno neodgovoran čovjek, mora riješiti te da zna kako mu je teško i sa Gabikom i da se dosta toga srušilo s brda, ali to nije izgovor za nerad, rekao je Milanović.

Napomenuo je kako su prošla već četiri dana od kada je premijeru uputio ozbiljno pismo, upitavši je li to uopće pročitao te ocijenivši to kriminalnim nemarom.

Plenković već razmišlja kako da se parkira u Bruxelles

"Ja mislim da nikad ne kršim zakon, ali mi nismo isti. Ja imam jedan status, a ministar je stranački činovnik koji je došao raditi nered i to je izmaklo kontroli i interesu njegova šefa, koji sada već razmišlja kako da se parkira u Bruxelles. Sve što radi, radi s tim ciljem, svaki potez, gesta, grimasa, kupovina (aviona) je usmjerena tome", naglasio je.

Dodao je da Plenković želi u Europsku komisiju za visokog predstavnika za vanjsku politiku iz Hrvatske, što je nazvao privatizacijom hrvatske države, "privatlukom jedne stranke koja apsolutno sve želi kontrolirati".

Milanović je kazao kako premijera puno više zanima protokol susreta s francuski premijerom Emanuelom Macronom, poručivši mu: "Kupio si francuske avione, pa ćeš napravit privatnu feštu od toga", ali vezano uz njegovo pismo nije se javio.

Ozbiljna je situacija, ali ne zbog automobila, ocijenio je i dodao kako je zadatak Ministarstva obrane, a ne ministra da pomaže i daje potporu predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku. "Naravno, svaki sitni lopov to može privremeno zaustaviti", rekao je Milanović.

Banožić može naći nadsponzore u Cosa Nostri, dečkima s Knežije

Ministru Banožiću poručio je, pak, kako može naći "nadsponozore" u "Cosa Nostri, Ndrangheti, dečkima s Knežije i drugima".

"Ima puno loših ljudi koji žele sa svojim novcem ući u državu, da bi bili vidljivi i važni te imali zaštitu i upravo da bi se to spriječilo postoje institucije, ali to se uči, osjeća. Kada dođete s kruške, kada ne znate ništa, kad je sve što imate jedna gorljiva provincijska osvetoljubiva ambicija, onda imate ovo", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako su u njegovu uredu saznali još dosta stvari, da je 2018. bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović oteto pravo zapovijedanja jednim zakonskim člankom te da je od tada ministar obrane taj koji šalje u inozemstvo sve do razine voda, ocijenivši to nevjerojatnim.

Naglasio je da to uvijek radi predsjednik Republike, kao niska razina, a da sad mora pitati ministra Banožića.

Predsjednik je poručio kako osobno nije shvatio u čemu je problem odlaska "četiri vojnika i jedne sablje u Bugojno", ali je naknadno shvatio da je u međuvremenu promijenjena procedura i da ministar donosi odluku, što prije toga nije bilo u zakonu.

Protuustavna sabotaža kao rezultat nečijih grandomanskih ambicija

"Ta protuustavna sabotaža rezultat je nečijih grandomanskih ambicija iz 2018., te da su lagali kako je to učinio bivši ministar obrane Kotromanović", izjavio je Milanović i dodao da Hranj nije htio potpisati zapovijed dok nije dobio odluku ministra, a bez zapovijedi vojska ne može ići.

"Ministar može donijeti odluku, ali ako načelnik ne potpiše... on to nikad ne bi učinio, odnosno bi ako mu ja kažem drugačije", naveo je.

Upitan krši li time zakon, Milanović je uzvratio protupitanjem "Kako?" i kazao kako se radi o pripadnicima Počasno zaštitne bojne koji izlaze iz države i voze kombije kojima se vozi dio izaslanstva te da sa time nema veze i uopće ne zna kakva je procedura, iako to radi njegov protokol.

Na piranje je li za dolazak u Vatikan dobio ikakvu potporu MORH-a, odgovorio je: "Ne znam, pitat ću ljude", ističući kako to nije njegova razina (djelovanja) te je otužno da se o tome razgovara. "Došao sam avionom (u Vatikan), kako je došao ostatak ekipe, očito je došao, ne znam", rekao je Milanović i dodao kako će vidjeti jesu li ljudima plaćene dnevnice.

Banožić je mali HDZ-ovac, stručnjak za seoski turizam

"Ministar daje naređenje, kriminalac, ljudima u financijama da ne isplate dnevnice i to je to, to se može dok se može", rekao je predsjednik.

"To je interna star i tu se upliće jedan mali HDZ-ovac, stručnjak za seoski turizam, doktor znanosti", kazao je Milanović te ustvrdio da takav problem nikada nije postojao. "Teško je uopće ući u genaologiju duha i psihologiju tog čovjeka, stvarno ne znam...", dodao je Milanović.

Novinare je zanimao i njegov stav vezano uz cijepljenje na što je rekao kako ne želi da to bude na silu i da se provodi nasilje nad ljudima.

"Ne može se ljude zatvarati u stanove jer se ne žele cijepiti, to ne ide tako", poručio je i ocijenio kako se više od godinu i pol dana administrativnim i potpuno neargumentiranim mjerama krše temeljne ljudske slobode, što je radi viših interesa tolerirao neko vrijeme.

"One neartikulirane pressice, čemu to služi"', upitao je i dodao: 'Sad ćemo malo ovdje, pa malo Vegete, malo zmijskog znoja. Kao iz crtića...".

Postavljanje vojnih šatora kod KB-a Dubrava ocijenio je apsurdnim jer stiže hladnije vrijeme. "To su uvjeti za legionare i vojnike. Gdje su kontejneri", upitao je Milanović i odgovorio da su oni na Banovini jer se ništa ne radi (na obnovi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:39