SATELITSKI CENTAR

Banožić na sastanku ministara obrane EU: ‘Hrvatska podržava razvoj europskih svemirskih sposobnosti‘

Satelitski centar Europske unije samostalno i u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama radi na pružanju bitnih obavještajnih podataka i procjena, poručuje Banožić

Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske (MORH).

 Darko Tomas/cropix

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku Upravljačkog odbora Satelitskog centra Europske unije koji je održan 29. kolovoza 2023. godine u Torrejonu u Španjolskoj, u okviru neformalnog sastanka ministara obrane EU, priopćio je MORH.

Sastankom je predsjedao visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Ministar Banožić poručo je kako je razvoj Satelitskog centra još jedan od jasnih pokazatelja uspješne prilagodbe Europske unije izazovima današnjeg vremena i globalne situacije obzirom da Centar u realnom vremenu pruža značajne podatke za situacijsku svjesnost i koji su nezamjenjiv alat u planiranju operativnih angažmana.

image

Josep Borrell i ministri zemalja EU u Torrejonu u Španjolskoj

MORH, Pool PEUE/Chema Moy

„Satelitski centar samostalno i u suradnji sa drugim međunarodnim organizacijama radi na pružanju bitnih obavještajnih podataka i procjena čime doprinosi jačanju europskih sposobnosti i sigurnosti. Stoga trebamo podržavati daljnji razvoj Centra jer je njegov rad izravan doprinos sigurnosti naših građana“, poručio je ministar Banožić.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju, ulozi i perspektivama Satelitskog centra čije djelovanje potvrđuje nastojanja Europske unije da u skladu sa Strateškim kompasom, bude vjerodostojan i relevantan globalni geopolitički akter u današnjem svijetu u kojem su precizne i pravovremene informacije od neprocjenjive važnosti. Također, istaknuto je kako su sposobnosti Svemirskog centra od velikog značaja u kontekstu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, navodi MORH .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 08:24