‘PORAST AMBICIJA‘

Banožić na sastanku ministara obrane: ‘Moramo jačati regionalni dijalog i sigurnosnu suradnju‘

Rekao je kako rastući hibridni utjecaji u regiji te zahtjevi kibernetičke sigurnosti traže veću suradnju svih država A-5,

Ministar obrane Mario Banožić na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje

 Filip Klen/MORH

Ministar obrane Mario Banožić rekao je na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje u srijedu u Splitu da je potrebno jačati regionalni dijalog i sigurnosnu suradnju, priopćeno je iz MORH-a.

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država te predstavnici država promatrača - Kosova, Slovenije i Srbije.

Domaćin, hrvatski ministar obrane, rekao je kako rastući hibridni utjecaji u regiji te zahtjevi kibernetičke sigurnosti traže veću suradnju svih država A-5, navodi se u priopćenju.

"Kao država predsjedateljica Američko-jadranske povelje, odlučili smo odgovoriti porastom naših ambicija kada je u pitanju sigurnosna i obrambena suradnja. Ostvareni rezultati govore da smo u tome bili uspješni. Ostvarili smo napredak u razvoju interoperabilnosti naših oružanih snaga, a kalendar zajedničkih obučnih aktivnosti i vježbi bit će i dalje nit vodilja naše suradnje, posebno kada je u pitanju obuka naših snaga za kibernetičku sigurnost", poručio je Banožić.

U okviru druge radne sjednice, razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu te o mogućem budućem zajedničkom sudjelovanju u misijama i operacijama NATO-a.

"Naše partnerstvo sa SAD-om ključno je u revitalizaciji euroatlantskih procesa. Suočeni sa sigurnosnim izazovima današnjice, svaka prilika za jačanje regionalnog dijaloga, sigurnosne suradnje i ubrzavanje procesa proširenja prilika je koju moramo i želimo iskoristiti", rekao je Banožić.

Članice A-5 potpisale su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka, dodaje se u priopćenju.

Američko-jadranska povelja utemeljena je 2003. godine. Predstavlja partnersku regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe s ciljem pune integracije u EU i NATO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:13