CIRKUS U POŽEGI

Banožić nakon incidenta u Slavoniji: ‘Robert Hranj mi je rekao da će podnijeti ostavku‘

Ministar obrane Mario Banožić tvrdi da mu je načelnik Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj protuzakonito zabranio da govori na prisezi vojnika
Mario Banožić, Robert Hranj, Zoran Milanović
 Danijel Soldo/Cropix

Najžešći sukob na relaciji Zoran Milanović - Mario Banožić dogodio se u petak u Požegi na svečanoj prisezi 32. naraštaja dragovoljnih ročnika. Nakon što je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da zabrani ministru da održi govor u požeškoj vojarni, Banožić je zatražio Hranjevu ostavku.

Kulminacija je to sukoba koji je započeo zbog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula, s čime se Milanović do danas nije pomirio.

- Ostavku načelnika zatražio sam zbog nepoštivanje Zakona o obrani. Konkretno, evo ovaj događaj danas. Jeste li ikada imali priliku doživjeti situaciju da se ministru obrane ne dopusti da se obrati na jednom ovakvom skupu? Nikada. Usmena zapovijed u zakonu ne postoji. Vrhovni zapovjednik ne može u miru neposredno zapovijedati časnicima. Ovo je i sigurnosni problem, jer se ne može dogoditi da načelnik izvršava zapovijedi koje nisu utemeljene na zakonu. Rekao sam mu da ako se on ne može oduprijeti valu zahtjeva koje ima od predsjednika ne treba biti načelnik stožera, nemoj obnašati dužnost ako ne možeš poštivati zakon – kazao je Banožić.

image
Mario Banožić, Robert Hranj, Zoran Milanović
Danijel Soldo/Cropix

Milanović mu je, prema očekivanju, žestoko odgovorio.

- Ministar se upleo u zapovjedni lanac, prijetio, sazivao generale, rekao da traži ostavku načelnika. Tko je on da to traži? On je stranačka instalacija koja šikanira ljude. Tu se uplelo najgore strančarenje pod pritiskom njegovih stranačkih kolega. Mora se znati hijerarhija u vojsci, a ne arbitrarno slati u mirovinu zaslužne vojne časnike, a toga ima još i tome ćete još čuti, o tome kakvi kriteriji postoje kod ministra. Ali, opet ponavljam, nema ministra. Postoji Plenković. Sad je to stvar HDZ-a, a vojska se neće voditi kao HDZ. Generalima se neće prijetiti, neće se lagati da mu je general zabranio da govori, nego vrhovni zapovjednik iz svojih razloga da će danas biti ovako, a tu naredbu načelnik GS provodi u zapovijed – rekao je Milanović. No, sukob bi se tek mogao rasplamsati. Revoltirani Banožić je, naime, naložio inspekcijski nadzor brojnih Hranjevih odluka, pa tako i o korištenju helikoptera u svrhe prijevoza Milanovića.

image
Mario Banožić
Danijel Soldo/Cropix

- On je svojim šparanjem vojsku doveo na rub siromaštva i egzistencije. Vojska nema za osnovne potrebe, a on se bavi HDZ-om, što mu Plenković dopušta. Mene vojska servisira kao vrhovnog zapovjednika, ti helikopteri lete stalno, par puta za moje potrebe. Doći ćemo i na to koliko je puta unazad godinu i pol vojska izlazila iz vojarne, što je radila, za čije potrebe, u kojim jedinicama lokalne samouprave, kome je i koliko naplaćeno, a kome nije ništa naplaćeno – poručio je Milanović, dotaknuvši se opet slučaja s brigadirom Burčulom.

image
Mario Banožić
Danijel Soldo/Cropix

- Dok ne vrati Burčula u službu ovo će i dalje biti ovako. On je čovjeka umirovio s lažnim obrazloženjem. To je kazneno djelo zlouporabe ovlasti. Vidjet ćete uskoro kakve suglasnosti ministar potpisuje. On će govoriti o zakonitosti!? - rekao je Milanović, dok je Banožić na tu temu izjavio kako je odluka „o Burčulu bila zakonita u trenutku kada je prethodila odluka bez suglasnosti ministra i bez prijedloga načelnika da Burčul ostane zapovjednik.”

- Nije u pitanju Burčul kao zapovjednik, nego kako postaviti zapovjednika, a da se zaobiđe zakonski proces. Samo tražim da ostanemo u zakonitom ciklusu – poručio je Banožić koji je nešto kasnije za Jutarnji list rekao da mu je Hranj rekao da će podnijeti ostavku.

image
Zoran Milanović
Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:50