MINISTAR ZA JUTARNJI

Banožić nam je otkrio hoće li povući odluku o brigadiru HV-a: ‘Nemam se namjeru ponašati kao Milanović‘

Neću povući ni poništiti svoju odluku o umirovljenju brigadira Burčula", kazao je za Jutarnji list ministar obrane
Zoran Milanović i Mario Banožić
 Ranko Šuvar/Cropix

"Neću povući ni poništiti svoju odluku o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula", kazao je za Jutarnji list ministar obrane Mario Banožić.

"Nemam namjeru raditi štetu Hrvatskoj vojsci svojim izjavama. Tada bih se ponašao kao on. Svjesno radi pritisak na zapovjednike od prvog dana. Ovo je samo rezultat svega. Vojnici imaju svoj život i vojni put, oni su Hrvatska vojska. Ne Predsjednikova vojska", pojasnio nam je ministar obrane.

Ova izjava ministra obrane uslijedila je nekoliko sati nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović ultimativno zatražio povlačenje odluke o umirovljenju bivšeg zapovjednika Počasno zaštitne bojne, a u suprotnom će, nagovijestio je, blokirati sve odluke Vlade za koje ima ovlasti.

Ista prijetnju objavljena je i u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike. Kako neslužbeno doznajemo u njegovom Uredu, predsjednik neće staviti potpisa na imenovanja veleposlanika ni imenovanja u Oružanim snagama dok god je na snazi odluka ministra Banožića o umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Počasno zaštitne bojne.

Žestoki sukob izjavama na liniji Vrhovni zapovjednik - ministar obrane traje cijelog dana, a dodatno je eskalirao posljednjim priopćenjem iz Ured predsjednika u kojem je ministar obrane optužen da je - lažov. Pritom su detaljno elaborirane tri Banožićeve tvrdnje za koje u Uredu predsjednika navode da su laž te je objavljen faksimil prijedloga načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja od 11. listopada 2021. da brigadir Burčul na mjestu zapovjednika ostane do 31. prosinca.

Njime u Uredu predsjednika žele dokazati da ministar, kako kažu, laže kada tvrdi kako je u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03