SABOR TREĆA STRANA?!

Banožić ne da ugovor o kupnji Rafalea Saboru, oporba bijesna: ‘Obrazloženje je nečuveno!‘

Otkrivamo pozadinu novog Milanovićevog udara na Vladu: ovo su faksimili prepiske o ugovoru od milijardu eura

Zoran Milanović i dopis Franka Vidovića MORH-u, Dassault Rafale, Mario Banožić i odgovor MORH-a Vidoviću

 Ivana Nobilo/Ranko Šuvar/Cropix/Profimedia

Dan nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović javno rekao kako od Vlade još uvijek čeka da se očituje o njegovom zahtjevu za dostavu ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale, jučer su nam iz Ureda predsjednika RH potvrdili da je Milanović još 22. prosinca 2021. godine službeno, pisanim putem, od Vlade zatražio dostavu tog ugovora, ali da i nakon skoro mjesec dana nikakav odgovor od Vlade ili premijera Andreja Plenkovića nisu dobili.

Drugim riječima, Vlada predsjedniku Milanoviću još nije poslala primjerak ugovora o kupnji borbenih zrakoplova težak više od milijardu eura. Hoće li (i kada) ili neće (i zašto neće?) ugovor u kupnji Rafalea poslati predsjedniku države Zoranu Milanoviću pitali smo Vladu, a odgovor ćemo objaviti čim nam ga iz Banskih dvora pošalju.

Sabor je 'treća strana'?!

Predsjednik RH rekao je da uvid u ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova ne mogu dobiti čak niti članovi saborskog Odbora za obranu zato što im je ministar obrane Mario Banožić poručio da su "treća strana", a kao takvi uvid u ugovor ne mogu dobiti bez dozvole Francuza!

Iz prepiske - kojoj je Jutarnji list u posjedu - između predsjednika saborskog Odbora za obranu Franka Vidovića i Ministarstva obrane, odnosno ministra Marija Banožića, doista proizlazi da MORH saborskim zastupnicima ne želi dati uvid u ugovor u kupnji Rafalea sve dok to ne odobri francusko Ministarstvo obrane. U najbitnijem, saborski Odbor za obranu, a onda posljedično i Sabor Ministarstvo obrane tretira kao "treću stranu"

U zamolbi za dostavom ugovora o kupnji borbenih zrakoplova predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović 15. prosinca od Ministarstva obrane, odnosno ministra Banožića, traži da se članovima Odbora zbog "mogućnosti ispunjavanja obaveza koje su u nadležnosti Odbora, te u svrhu transparentnosti procesa i interesa javnosti" dostavi primjerak ugovora o kupnji Rafalea "kako bi članovi Odbora uz dosljednu primjenu Zakona o tajnosti podataka imali mogućnost uvida u ugovor".

image

Dopis Franka Vidovića ministru obrane Mariju Banožiću

Odgovorom MORH-a, koji potpisuje ministar Mario Banožić 28. prosinca, Vidovićev se zahtjev do daljnjega odbija uz obrazloženje kako bez pismenog odobrenja "druge strane" - francuskog Ministarstva obrane i s njima povezanim tvrtkama - nije moguće bilo kakvo davanje na uvid ili otkrivanje podataka "trećoj strani".

Neočekivani odgovor

"Nakon što pribavimo potrebne prethodne suglasnosti možete izvršiti uvid u predmetni Tehnički dogovor i navedene ugovore u prostorijama Ministarstva obrane", stoji u Banožićevom odgovoru.

image

Odgovor MORH-a Franku Vidoviću

image

Odgovor MORH-a Franku Vidoviću

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović kaže da ovakav odgovor ministra Banožića nikako nije očekivao, da je obrazloženje ministra nečuveno i da Sabor nikako ne može biti nekakva "treća strana".

- Rukovodio sam se dosadašnjom dobrom suradnjom i pokazanom dobrom voljom zastupnika članova odbora i mojom osobnom u odboru za obranu kao i time da odbor doista funkcionira najbolje moguće i svakako u interesu OSRH i građana Republike Hrvatske. Naglašavam, sve bitne odluke, a i veliku većinu manje bitnih podržali smo jednoglasno. Pa i onu o kupnji zrakoplova. Vjerujem da će i nabava Bradleya naići na debelu podršku, ako takav upit ikada dođe u Odbor za obranu. Jasno da ima i kritičkih tonova, ali ne vjerujem da bi to u demokratskom ozračju moglo, a posebno ne bi trebalo utjecati na ovakav stav prema odboru. Ovdje se radi o minorizaciji Sabora, jer pobogu, kakva je Sabor treća strana MORH-u i Vladi!? Tko im je druga, a tko prva? Ima li nešto što mi ne znamo? Tim više jer sam osobno u više navrata javno podržao kupnju zrakoplova, jer sam u funkciji predsjednika Odbora izišao s ministrom pred javnost, kad su se pojavile sumnje u postupak i podržao ono što je prezentirao na Odboru u vezi s kupnjom višenamjenskog borbenog zrakoplova. Odbor za obranu jest, između ostalog, tijelo građanske, civilne kontrole nad MORH-om i ovakvo obrazloženje ministra je nečuveno! Da pita drugu državu o tome kako će predati ugovor vlastitim državnim dužnosnicima u skladu sa zakonima države u čijoj je Vladi ministar - kaže Vidović.

MORH: Proces ishodovanja dozvole francuske strane je u tijeku

Jutarnji list uputio je Ministarstvu obrane iduća pitanja: Jeste li od francuskog Ministarstva obrane zatražili dozvolu da ugovor date na uvid članovima saborskog Odbora za obranu? Ako jeste, je li odgovor stigao? Možete li nam objasniti kako MORH saborski Odbor za obranu, odnosno Hrvatski sabor proglašava "trećom stranom"?

- Treća strana je bilo koja pravna ili fizička osoba koja nije stranka odnosno potpisnica ugovora. Potpisnik Ugovora s hrvatske strane je Ministarstvo obrane. Proces ishodovanja dozvole francuske strane je u tijeku – poručili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 08:01