MINISTAR OBRANE

Banožić o novim borbenim zrakoplovima: ‘Hrvatska uz ovakvu opremljenost više ne može biti napadnuta!‘

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Šarić poručio je kako se o Domovinskom ratu mora neprestano govoriti
Ministar obrane RH Mario Banožić
 Damir KrajaČ/Cropix

Ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade Mario Banožić poručio je u subotu s proslave 30. obljetnice ustrojstva 109. vinkovačke brigade da nabava višenamjenskih aviona odvraća moguće agresore, te da Republika Hrvatska uz ovakvu opremljenost više ne može biti napadnuta.

U govoru na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci, ministar Banožić rekao je da su hrvatski branitelji uspjeli pobjediti "četvrtu vojnu silu u Europi kako su neki 'tepali' tadašnjoj JNA zahvaljujući ogromnoj volji i želji da obrane rodni prag i mladu hrvatsku državu".

"Danas se Hrvatska vojska i hrvatski vojnik opremaju sredstvima o kojima ste vi mogli samo sanjati. Mnogo puta smo rekli nakon Drugoga svjetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata i to rata za slobodu. Mi se danas opremamo da bi odvratili neprijatelja od hrvatske države", istaknuo je Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Šarić poručio je kako se o Domovinskom ratu mora neprestano govoriti te da mladi naraštaji moraju znati tko su bili ljudi koji su živote stavili na kocku kako bi obranili mladu hrvatsku državu.

Izaslanik predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika OS RH, umirovljeni general Ivan Kapular rekao je da jeobljetnica 109. brigade prigoda da se s ponosom prisjetimo 1991., herojstva hrvatskih branitelja i svehrvatskoga narodnog zajedništva.

"Posebno dramatično bilo je od sredine studenoga 1991. kada je srbijanska vojska bila trajno zaustavljena nakon što je na vinkovačkom podurčju okupirala Lipovac, Apševce, Podgrađe, Nijemce i Donje Novo Selo", podsjetio je general Kapular. Zahvalio je Vinkovčanima u ime svih vukovarskih branitelja koji su u Vinkovcima zbrinuti nakon proboja iz okupiranoga Vukovara.

Prvi ratni zapovjednik 109. vinkovačke brigade, umirovljeni pukovnik Ivan Petrinović, istaknuo je kako je ta postrojba bila prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj, osnovana 28. svibnja 1991. s 1800 pripadnika i s tada više nego nedostatnim naoružanjem, ali s ogromnim domoljubljem i hrabrošću s kojima se suprotstavila daleko jačem neprijatelju. Podsjetio je da su poginula 202 pripadnika brogade, a više od 650 ih je ranjeno.

"Zadaća brigade bila je spriječiti prodor neprijatelja na pravcima Šid-Vinkovci i Markušica-Ivankovo i braniti grad Vinkovce", rekao je Petrinović.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je pripadnicima 109. brigade na nesebičnoj ljubavi prema Vinkovcima i vinkovačkom kraju koji su branili u Domovinskom ratu i taj grad prevorili u "vrata Hrvatske" koja su bila otvorena prema svim ljudima dobre volje, a zatvorena za sve one koji Vinkovcima i Hrvatskoj nisu željeli dobro.

Na svečanoj akademiji održanoj u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterna 109. brigade ZNG Vinkovci, umirovljeni bojnik Jakov Milanović rekavši kako je riječ o legendarnoj brigadi Hrvatske vojske koja je izdržala sve neprijateljske napade i pritiske, te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji j istaknuo daVinkovci mogu biti ponosni na 109. brigadu i njezine pripadnike.

Ranije su položeni vijenci i upaljene svijeće podno Spomenika hrvatskim braniteljima u parku uz rijeku Bosut dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:46