OTKRIO NOVE DETALJE

Banožić o padu drona: To nije bila izvidnička letjelica, našli smo fragmente aviobombe

Letjelica nije bila izvidničkog tipa, na njoj smo našli dijelove aviobombe, također sovjetske proizvodnje, kazao je ministar

Mario Banožić i olupina srušenog drona

 Damir Krajač/cropix

Ministar obrane Mario Banožić obratio se u nedjelju novinarima na mjestu pada sovjetskog drona te je iznio nove podatke o istrazi okolnosti u kojima je besposadna letjelica tipa Tu-141 pala u Zagrebu.

- Dobili smo saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva, rekao je Banožić potvrđujući da je pronađena i crna kutija.

- Iz nje bi trebali izvući podatke o samom letu. Komparirat ćemo te podatke s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO saveza. Na osnovu odraza koji se pojavljivao na radaru rekonstruirat ćemo odakle je letjelica došla - kazao je Banožić.

- Pored crne kutije nađeni su tragovi eksploziva. Letjelica nije bila izvidničkog tipa, na njoj smo našli dijelove aviobombe, također sovjetske proizvodnje, ona je odvezena i nakon dublje analize moći ćemo otkriti tip, zasad znamo da se koristila na avionima sovjetske proizvodnje - rekao je Banožić.

- Imamo i neka saznanja koja bi mogla u dilemu dovesti samu lokaciju odakle je došla letjelica u Hrvatsku, a imamo i elemente koji bi mogli ukazivati da može biti i s ruske i ukrajinske strane. Istraga će potrajati - kazao je.

- Područje je sada sigurno i to je najvažnije - naglasio je ministar.

- Jučer smo pri samom početku radova primijetili elemente bombe. Kroz promjenu boje, mirisa i detekcijom, kao i promjenama u zemlji, pokazalo se puno toga. Zapovjednik krim policije bio je upućen koliko i ja, a cijela istraga je bila pod nadzorom. Svi podaci su na osnovu prve preliminarne analize. Što dalje budemo išli u sam proces, utvrdit će se o kakvom je eksplozivu riječ. Avio bomba je sada prošlo svršeno vrijeme, a analiza će utvrditi kada je trebala imati reakciju. Nakon analize znat ćemo kakvo je bilo punjenje, upaljač... Bio sam ovdje od prvog trenutka i bit ću sve dok ne od posljednji komad, iako to nije preporuka za štićene osobe. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna - kazao je ministar.

- Nezgodno je kada izađe u javnost da se radi o eksplozivnoj napravi i to je trebalo izbjeći. Pirotehničari su ovdje i oni mogu držati stvari pod kontrolom. Inače, nije bager vadio bombu, nego otkopavao teren oko nje. Prema našim saznanjima, tu nema eksplozivne naprave, no proći ćemo još dublje u tlo kako bi sve provjerili i bili sigurni - naglasio je Banožić.

- Kada saznamo tip bombe, stvari će biti jasnije. Istražit će se i propusti koji su se dogodili i u Rumunjskoj i Mađarskoj i tražiti odgovori. Razgovarao sam s njihovim ministrima i oni rade istragu - potvrdio je ministar.

- Siguran sam da ćemo nakon određenih saznanja znati više. Crna kutija ima svoja oštećenja, ali mislim da ćemo izvući podatke. U kontaktu smo sa svim saveznicima pa i Amerikancima. Prvo jutro postojale su razne teorije, a ti 'stručnjaci' su, po meni, samo uznemirili javnost. Ponavljam, nismo zadovoljni kako su susjedne zemlje reagirale - poručio je za kraj obraćanja javnosti ministar Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:01