ISTRAGA JE U TIJEKU

Banožić o problemima u Hrvatskoj vojsci: ‘Odakle im droga? Ja bih to prvi volio saznati!‘

Nije želio otkriti postoji li među vojnicima i diler, ali potvrdio je da su još tri vojnika pozitivna na droge
Mario Banožić
 Davor Pongracic/CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić progovorio je za Dnevnik Nove TV o stanju u Oružanim snagama RH.

Nada se da će se ugovori s Francuzima o kupnji borbenih zrakoplova potpisati do kraja ove godine.

''Mogu sa sigurnošću reći da ćemo u 2023. godini imati do 15 pilota koji će otići na daljnju edukaciju na samim rafalima i do 80 tehničara koji će se baviti održavanjem'', otkriva.

Proteklih tjedana Hrvatska vojska puni stupce crne kronike. Još se istražuje odakle vojnicima droga.

''Ja bih to prvi volio saznati'', kaže. Nije želio otkriti postoji li među vojnicima i diler, već kaže da je istraga u tijeku.

Na pitanje kako je moguće da je u istrazi zbog droge pao i jedan visoki časnik u Vojnoj policiji koji je sudjelovao u osiguranju državnog i vojnog vrha, ministar kaže kako očekuje da taj vojni put tog časnika ''kroz vojno-stegovne mjere, na kojima se nalazi, i završi''.

Banožić je potvrdio da su još tri vojnika pozitivna na droge: "Naravno da svi vojnici nose svoje probleme...".

Kad je riječ o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, ministar kaže da s njima dobro surađuje.

A komentirao je i jacuzzi u vojnom neboderu od kojega je odustao nakon otkrića Dnevnika Nove TV. Kaže kako nema saznanja o tome ''da USKOK čačka cijelu gradnju''.

''Nisam imao priliku u životu razgovarati s USKOK-om'', izjavio je.

Banožić je zadržao dio osiguranja svog prethodnika Damira Krstičevića čiji su članovi koristili službene automobile u privatne svrhe.

''Onog trena kad sam čuo za to, osoba je udaljena. Neka tijela rade svoje. Ali ne toleriram takvo ponašanje, ja nikad nisam koristio automobil u privatne svrhe'', rekao je.

Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika?

Otkrio je i da je letjelica Kiowa, u čijem je padu jedan pilot smrtno stradao, u trenutku pada bila ispravna. '

'Istraga ne zapinje, završena je. Letjelice su bile tehnički ispravne'', kaže.

Amerikanci razmišljaju o obaveznom cijepljenju u vojsci, a ministar je otkrio kako po tom pitanju stoji Hrvatska vojska.

"Svi vojnici koji odlaze na mirovne misije, operacije, zadaće, vježbe i snose odgovornost, trebali bi biti cijepljeni. To je ono što Amerikanci traže, a Hrvatska ima. Ono što je loše isprezentirano jest da je netko naredio cijepljenje - ne! Mi smo izdali zapovijed da se organizira cijepljenje. Ja vas kao vojnikinju pozivam da se cijepite, a vi se izrazite želite li ili ne. Dana vam je mogućnost, ali isto tako, ako kažemo 'moramo ići u mirovnu operaciju', znam da na vas ne mogu računati, jer ste mi ugroza", rekao je ministar Banožić.

Osvrnuo se i na odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

''Poštujem Ured predsjednika na način da trebamo surađivati i tu nema nikakvog konflikta. Naravno, onog trena kad osjetim da to postaje slabost za Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane i članove Vlade, naravno da morate reagirati. Ja nikad nisam otvarao s premijerom temu suradnje s predsjednikom'', rekao je ministar za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:59