MINISTAR OBRANE

Banožić o smjeni direktora ZTC-a, kanaderima i francuskom protuzračnom sustavu: ‘Zaštitit ćemo nebo‘

Ministar je kazao i da nije prekršio ni jedan zakon kada je poslao Antu Bačića u vojnu školu

Mario Banožić

 Damir Krajac/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je za RTL smjenu direktora Zrakoplovno-tehničkog centra zbog sastanka s predstojnikom ruskih tvrtki te je kazao kako se razrješenje i novo imenovanje može očekivati "vrlo, vrlo skoro".

Ministar se osvrnuo i na probleme koji su nastali i u protupožarnoj sezoni koji su samo ubrzali odluku te je kazao je da nije "bilo odgovorno činiti odluku na takav način i dopustiti da protupožarna sezona ne završi s dovoljnim brojem kanadera i air traktora".

"Ono što mene zanima je kako će se održavati sljedeća sezona i što će se događati s ostalim resursima koji se nalaze unutar Hrvatske vojske i ministarstva, prije svega govorim o zrakoplovima koji će biti zapadnog podrijetla, a ne istočnoga", rekao je Banožić.

Na pitanje osjeća li se odgovorno kao ministar za nastalu situaciju jer oporba traži smjenu, Banožić je odgovorio:

"Oporba traži smjenu na bilo koji način, ali ono što treba zaključiti je da je ovo u ugovornom odnosu između ministarstva obrane, mi ne sudjelujemo u radu tijela društava, samo možemo razgovarati s društvima", dodao je ministar.

"Kada smo počeli shvaćati da postoje problemi u ožujku ja sam razgovarao s Upravom ZTC-a i na zajedničkim kolegijima, ali je bilo vrlo jasno da je protupožarna sezona tu i da se nikako ne smijemo dovesti u situaciju da se nešto dogodi hrvatskim građanima", objasnio je.

Ministar je kazao i da nije prekršio ni jedan zakon kada je poslao Antu Bačića u vojnu školu. "Riječ je o praksi jednoj koja se događala posljednjih desetak godina. Bilo je više od 80 slučaja koji su po modelu diskrecijske odluke ministra, na prijedlog čelnika, odabran kandidat. Nema nigdje u zakonu da ne smije biti zastupnik ni dužnosnik. Nije do tada bio ni jedan, ali je bilo riječ od vatrogascima i sl." istaknuo je Banožić.

Predsjednik Milanović je najavio da će Bačiću zabraniti ulazak u vojarnu, no Banožić smatra da je to demonstracija sile koja nije primjerena demokratskoj zemlji.

"Dostojanstveno sam prihvaćao što se radi sustavu obrane i hrvatskim vojnicima, ali i meni kao ministru obrane. Pogledajte samo tu salu uvreda koje imamo sve ove godine. Ja to trpim dostojanstveno. Ali postoji moment kada kažete da je sada dosta pa uzvratim", nastavio je ministar obrane.

Komentirao je i istragu oko dronova iznad vojarne u Kninu.

"Dronovi su se pojavili na širem području Knina pa tako i iznad vojarne. Još uvijek se ne zna čiji su, istraga je i dalje u tijeku", kazao je Banožić za RTL.

"Nakon pada drona u ožujku smo krenuli u traženje, kroz bilateralne odnose i kroz postojeće sustave koji su bili nabavljani, da što prije zaštitimo hrvatsko nebo. Odabrali smo našu zemlju saveznicu, Francusku, koja je već odabrana kroz sustav višenamjenskih borbenih aviona. Očekujem da ćemo ove godine kratke domete riješiti, a početkom iduće ćemo krenuti s onima srednjeg dometa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:36