na američkom brodu

Banožić: Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a traje dugo, zahvalni smo na potpori

Zapovjedni brod Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney od petka je u posjetu Splitu
 Morh

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u nedjelju na američkom brodu USS Mount Whitney kako obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a traje dugi niz godina te kako je Hrvatska izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a za razvoj naših obrambenih sposobnosti.

Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sudjelovali su na svečanom primanju na zapovjednom brodu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney koji je od petka u posjetu Splitu, a Banožić je ocijenio kako je posjet američkog broda od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku, podsjetivši kako je SAD naš najvažniji strateški saveznik u području obrane.

image
Morh

"Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina, a Hrvatska je izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a za razvoja naših obrambenih sposobnosti. Zajednička obuka, sudjelovanje u vježbama i operacijama jačaju operativnu spremnost i interoperabilnost", rekao je ministar.

Hrvatska vojska u potpunosti je posvećena jačanju stabilnosti i sigurnosti te daljnjem razvoju naše obrambene suradnje, dodao je Banožić, kojem je zapovjednik Šeste Flote SAD-a viceadmiral Gene Black uručio plaketu.

Ministarstvo obrane podsjeća kako je tijekom jučerašnjeg dana organiziran obilazak broda za predstavnike medija te je u toj prigodi savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Fleming istaknuo kako mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između SAD-a i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

image
Morh

"Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu, američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova", rekao je Fleming.

Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u, dodao je.

image
Morh

Viceadmiral Black kazao je kako Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice.

"Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji", dodao je Black.

Zapovjednik broda USS Mount Whitney Dave Pollard pojasnio je kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar u kojem nadgledaju cijelo područje pokrivanja Šeste flote odnosno Mediteran, Baltičko te Sjeverno more.

"Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije", ocijenio je Pollard.

image
Morh

U travnju ove godine ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) održali su u Pomorskoj bazi Lora u Splitu obuku o humanitarnom protuminskom djelovanju podvodnom timu EOD-a Hrvatske ratne mornarice te su započeli projekt američkog vodstva za razvoj postrojenja za obuku EOD-a koji će HRM-u omogućiti provođenje humanitarnog razminiravanja svih voda u svom području odgovornosti.

Nakon odlaska iz Splita, američki brod sudjelovat će u dvotjednoj integriranoj vježbi LSE 2021 zasnovanoj na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga.

Riječ je o jednom od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice koji je dug 195 metara i širok 33 metra s gazom od devet metara, a na njemu se nalazi 400 članova višenacionalne posade. Brod USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD-a u Europi i Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:28