UMIROVLJENJE BURČULA

Banožić odbacuje optužbe predsjednika: ‘Znate li tko je donio taj zakon? Upravo Milanović‘

"Očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat", rekao je Banožić
Ministar obrane Mario Banožić
 Davor Pongracic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić, koji sudjeluje na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, danas je odgovorio na optužbe predsjednika Zorana Milanovića o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula. Odbacio je optužbe i objasnio odluku koja je, smatra on, bila u skladu s postojećim zakonima i propisima koji su doneseni za vrijeme mandata vlade Zorana Milanovića dok je predsjednik države bio Ivo Josipović.

- Podsjetit ću da je taj zakon upravo donio Zoran Milanović kada je bio predsjednik vlade. Oni su izglasali taj zakon, tada je Ivo Josipović bio predsjednik Republike, a Ante Kotromanović ministar obrane i upravo tada je kroz izmjene zakona stavljen naglasak na ministra obrane. Za personalnu politiku, za financijski okvir financiranja ministarstva zadužen je ministar obrane sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Ne vidim razloga zašto bi danas bilo drugačije, rekao je u Bruxellesu novinarima ministar Banožić.

- Mislim da predsjednik na ovaj način pokušava skrenuti pozornost, ali očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat, rekao je on.

Banožić je rekao da je o ovome razgovarao s predsjednikom Milanovićem te da mu je prije toga Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika, došao s prijedlogom da se brigadiru Burčulu produlji ostanak na mjesto zapovjednika do kraja ove godine.

- Brigadir Burčul je već jednom prošle godine, 15. listopada dobio produljenje od godinu dana. Sada praktički posljednji dan meni dolazi prijedlog da se to produlji do kraja ove godine. To je neprihvatljivo s obzirom na pozitivne zakonske propise. Produljenje se radi za godinu plus godinu, a ne za dva i pol mjeseca jer to nema smisla, iznio je svoju stranu priče Banožić.

Na kraju je rekao da je brigadir Burčul, da se o tome ranije razgovaralo, mogao dobiti produljenje na godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 22:46