UOČI OBLJETNICE

Banožić: ‘Operacija ‘Bljesak‘ bila je na čast HV-u i u tom tonu treba je i obilježiti‘

To je vrlo značajan datum za Slavoniju, događaj koji je doveo do toga da danas imamo cjelovitu Hrvatsku, rekao je u Gašincima
Mario Banožić
 Vlado Kos/CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u utorak da je vojno-redarstvena operacija "Bljesak" provedena na čast cijeloj Hrvatskoj vojsci pa misli da u tom tonu treba proteći i ovogodišnje obilježavanje njezine obljetnice 1. svibnja u Okučanima.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je u utorak kako razmišlja o tome da predstavnici vojske ne sudjeluju u obilježavanju obljetnice "Bljeska" u Okučanima kako bi ih zaštitio od politizacije te najavio da će o tome razgovarati s ministrom Banožićem.

"Bljesak je događaj koji je na čast cijeloj Hrvatskoj vojsci i svim ljudima koji su kao branitelji i stradalnici sudjelovali u toj operaciji. Mislim da u tom tonu treba proći i taj događaj", rekao je Banožić novinarima na vojnom poligonu u Gašincima.

Banožić je izjavio kako je u ponedjeljak održan sastanak ministarstava branitelja, unutarnjih poslova i obrane, na kojemu je dogovoren protoklol obljetnice "Bljeska" sukladan epidemiološkim mjerama.

"Ono što obilježavamo je datum koji je na čast svim hrvatskim vojnicima i HV-u. To je vrlo značajan datum za Slavoniju, događaj koji je dao dodatni motiv i hrabrost da bi se pripremale druge operacije, koje su dovele do toga da danas imamo cjelovitu Hrvatsku i mislim da u tom tonu treba biti i obilježen", poručio je Banožić.

Njegov je prijedlog ono što je usuglašeno u ponedjeljak na sastanku ministarstava koji su nositelji protokola.

"Imamo Zakon o obrani, temeljem kojega će se definirati odnosi", rekao je Banožić.

Upitan politizira li se vojsku time što vojnici moraju stajati satima dok prođu protokoli političara, Banožić je odgovorio da Hrvatskoj vojsci, koja ima čast da može sudjelovati kod ovakvih protokola, nije problem stajati.

"Mi smo to imali i na Plitvicama, ne vidim u čemu je problem. Mislim da nakon 30 godina događaj kao što je 'Bljesak' moramo označiti na respektabilan način", poručio je.

Protokol s polaganjem vijenaca u odvojenim intervalima utvrđen je zbog epidemioloških razloga, pa Banožić "ne vidi razloga za politizaciju teme koja nije upitna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:33