StoryEditor
JAVNI POZIV

BANOŽIĆ POZIVA ZAGREPČANE DA SE JAVE NA POZIV ZA FINANCIRANJE NAJAMNINE 'Pronašli smo model kako zbrinuti ljude čije nekretnine imaju oznaku crveno'

Mario Banožić
 Goran Mehkek / CROPIX

Prošla su dva mjeseca od potresa koji je pogodio Zagreb, najjačeg u posljednjih 140 godina u kojem je najteže stradalo središte grada i epicentralno područje podno Medvednice.

Stotine obitelji ostale su bez domova, dio ih živi u oštećenim kućama, a u Cvjetnom naselju trenutno je smješteno 514 građana.

- Sukladno preliminarnim pregledima i odluci Vlade pronašli smo model kako zbrinuti ljude čije nekretnine imaju oznaku "crveno" i čija je nekretnina neupotrebljiva. Njih je 1.100 i država će im financirati najamninu.

Imaju se pravo javiti na javni poziv prema kojem prema prvom članu kućanstva imaju pravo na 35 kavadrata, a za svakkog dodatnog po deset kvatrata. Do maksimalmne procjene vrijednosti 70 kuna po kvadratu.

Učinili smo još dva koraka. U suradnji sa studentima ekonomskog i pravnog fakulteta organizirana je pomoć ljudima smještenima u Cvjetnom u prikupljanju i ispunjavanju dokumentacije.

Prva rješenja bit će dodijeljena danas, najavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ministar državne imovine Mario Banožić.

U suradnji s Ministarstvom demografije napravljen je i model zbrinjavanja socijalno ugroženih ljudi, kazao je Banožić.

Raspisat će se javni poziv za korištenje oko trideset stanova koje država daje u najam. Podstanari neće biti obuhvaćeni pozivom, oni će morati sami naći smještaj.

Građanima čija je nekretnina dobila "narančastu" oznaku država će financirati štetu temeljem javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo graditeljstva, kazao je ministar. 

- Postoji dio građana koji tvrde da njihova oznaka nije "narančasta" nego "crvena". Njih pozivamo da se jave na javni poziv i Ministarstvo državne imovine će provjeriti njihove oznake i revidirati ih ukoliko je to uistinu tako.

Mjera financiranja najamnine trajat će do 1. rujna 2021. ili dok se postojeća nekretnina ne sanira ili dok se ljudima ne nađe zamjenska nekretnina koja će se financirati iz fonda solidarnosti - kazao je Banožić.

U osam dana, odtkad je poslan poziv imamo 130 prijava, od 1100 mogućih. Pozivam ljude da se prijave, jer je bitno da se oformi evidencija.

Ako postoji skupina ljudi koja neće biti obuhvaćena ovim mjerama, možemo vidjeti što se može napraviti za njih, zaključio je Banožić u Dobro jutro, Hrvatska. Najavio je da će Zakon o obnovi biti sigurno donesen najesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 03:08