PROMOCIJA VOJSKE

Banožić tisućama dao viši čin, evo koliko će povišicu dobiti. Sad se čeka Milanovićev potpis...

Intenzivno se radi i na daljnjoj modernizaciji oružanih sustava - u planu je novi paket opremanja HV-a vrijedan 219 milijuna eura

Mario Banožić (prvi desno) u vojarni u Petrinji

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatska vojska već se duže vrijeme suočava sa sve manjim interesom mladih osoba za vojnim pozivom. Sve je manje prijava za služenje dragovoljnog vojnog roka, a i manje je prijava na natječaje za prijem u profesionalnu vojsku.

Kako bi poslao poruku da vojni poziv ima perspektivu, ministar obrane Mario Banožić Planom promicanja vojnih osoba u 2023. godini odlučio je da se u viši čin promakne čak 2263 vojnika, 798 dočasnika i 685 časnika, što je ukupno 3746 djelatnih vojnih osoba. Usporedbe radi, prošle godine promaknuto ih je 1786.

Osim toga, ministar je naredio da svi vojnici i mornari koji imaju zakonske uvjete budu uvršteni na listu za promaknuće. Ovakvom odlukom tim će se vojnicima, dočasnicima i časnicima poboljšati prava i status te se šalje poruka javnosti da je vojni poziv perspektivan. U ovom trenutku vojnik u Hrvatskoj vojsci bez dodatka ima plaću od oko 900 eura. Promaknućem u dočasnički čin vojnik će dobiti povećanje od 50 i više eura. Ovisno na koju će poziciju biti raspoređen.

Plan promicanja za ovu godinu donio je načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj ali je taj plan, kako doznajemo, obuhvaćao znatno manji broj promaknuća te je na intervenciju ministra obrane on povećan na brojku koja je propisana Planom.

Naime, u Ministarstvu obrane se smatra kako se više ne može čekati s poboljšanjem materijalnog statusa vojnika te ih se sukladno zakonu mora promicati. Nakon što je za 80 posto podignuta naknada za dvomjesečno dragovoljno služenje vojnog ruka, ovo je druga mjera kojom se mlade želi privući u vojsku.

Poboljšanje statusa vojnika i dočasnika zagarantirano je za vojnike i dočasnike, no zasad je neizvjesno za 685 časnika čija promaknuća treba potpisati predsjednik Zoran Milanović, koji u pravilu negativno reagira na prijedloge koji dolaze od ministra obrane.

image

Zoran Milanović na prisezi ročnika u Požegi

Vlado Kos/Cropix

Kako saznajemo, prijedlog promaknuća časnika dogovoren je s načelnikom Glavnog stožera i bit će uskoro upućen u Ured predsjednika i tek će se vidjeti koliko će njih biti promaknuto i hoće li promaknuća uopće biti. Zasad nema informacija koliko će ukupno više novaca za plaća ove godine biti izdvojeno u vojnom proračunu na temelju ove odluke

Osim poboljšanja materijalnog statusa djelatnih vojnih osoba intenzivno se radi i na daljnjoj modernizaciji oružanih sustava. Saborski odbor za Obranu u četvrtak je dao pozitivno mišljenje na predloženi paket opremanja Hrvatske vojske vrijedan 219 milijuna eura koji je predložilo Ministarstvo obrane.

Prema tom planu kreće se u nabavku 30 dodatnih oklopnih vozila Patria vrijednih 158 milijuna eura, protuoklopnih vođenih rateka SPIKE LR dometa preko 3.000 metara vrijednih 11,2 milijuna eura. Nabavljaju se i RIB brodice namjene za specijalne snage. Riječ je o donaciji vrijednoj 5 milijuna eura, a MORH će od ukupne vrijednosti platiti 1,4 milijuna eura.

Osim toga kreće se i u modernizaciju zračnih radara FPS 117 te nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava Ratnog zrakoplovstva. Taj paket vrijedan je 45 milijuna eura a radari bi trebali biti modernizirani do 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:12