SUSRET MINISTARA

Banožić u Berlinu: ‘Jugoistok Europe je uslijed pandemije dodatno izložen hibridnom djelovanju‘

Ministri su na neformalnom sastanku razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima
Mario Banožić
 Tom Dubravec/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u srijedu na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Europske unije koji se u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem EU održao u Berlinu, priopćio je MORH.

Ministri su razgovarali o mogućnostima jačanja operativnog angažmana Unije i suradnji s partnerima u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost suradnje s UN-om i NATO-om kao okosnicom kolektivne obrane Europe.

Snažnijem angažmanu Unije pridonijet će i razvoj Strateškog kompasa, dokumenta kojim će države članice utvrditi strateške smjernice za daljnji rad na operacionalizaciji obrambenih prioriteta EU i koherentnosti njezinih obrambenih inicijativa, navodi se u priopćenju.

Od aktualnih obrambenih inicijativa istaknuti su Stalna strukturirana suradnja (PESCO) te Europski obrambeni fond koji će imati važnu ulogu za razvoj i jačanje obrambenih sposobnosti EU, a time i za uključivanje malih i srednjih poduzeća koja se bave obrambenom industrijom.

U kontekstu razgovora o utjecaju pandemije COVID-19 na područje sigurnosti i obrane ministri su istaknuli kako je kriza ukazala na važnost solidarnosti i suradnje između država članica te kako je za daljnji razvoj europske obrambene suradnje ključno osigurati odgovarajuća financijska sredstva iz europskog, ali i nacionalnih proračuna te nastavak ulaganja u obrambene sposobnosti.

Govoreći o važnosti jačanja europske obrambene suradnje i strateškog partnerstva s NATO-om ministar Banožić istaknuo je nužnost da EU i NATO zadrže fokus te koordiniraju aktivnosti na području jugoistočne Europe koja je uslijed pandemije, dodatno izložena sigurnosnim izazovima i hibridnom djelovanju.

U tu svrhu, potrebno je uložiti dodatne napore te aktivno komunicirati i ukazivati na doprinos Unije stabilnosti i sigurnosti njezinog neposrednog susjedstva. Ministar se posebno osvrnuo na razvoj dokumenta "Strateški kompas“, o čijim okvirima su ministri obrane po prvi put razgovarali na sastanku početkom ožujka u Zagrebu, te je izrazio uvjerenje kako će on značajno pridonijeti razumijevanju uloge Europske unije u izmijenjenom geopolitičkom okružju te jačanju komplementarnih obrambenih sposobnosti i suradnje.

Na sjednici na temu jačanja operativnog angažmana EU i partnerstva sudjelovali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stolbenbe te podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, stoji u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2020 02:26