MINISTAR OBRANE

Banožić u posjetu Mađarskoj: ‘Nema područja u kojem oružane snage dviju zemalja ne surađuju‘

Ministar je u Stefanija palači u Budimpešti, imao prvi bilateralni sastanak s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm
Mario Banožić
 Ranko Suvar/Cropix

Bilateralna suradnja Hrvatske i Mađarske može biti odličan primjer drugima jer gotovo da nema područja u kojem oružane snage dviju zemalja ne surađuju, istaknuo je u četvrtak ministar obrane Mario Banožić tijekom službenog posjeta Mađarskoj, priopćeno je iz MORH-a.

Kako je priopćeno, ministar Banožić je u Stefanija palači u Budimpešti, u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja s izaslanstvom, imao prvi bilateralni sastanak s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőm na kojem je potvrđena izvrsna suradnja dviju susjednih zemalja u području obrane.

Višegodišnja dobra suradnja redovno se odvija u okviru EU-a i NATO-a, multilateralno kroz regionalnu inicijativu CEDC i RACVIAC te kroz projekte Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C), zatim Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) te Regionalnog zapovjedništva komponente specijalnih snaga (R-SOCC). Na bilateralnoj razini, suradnja se odvija kroz zajedničke obuke i vježbe, navodi se u priopćenju.

Banožić je zahvalio mađarskoj vladi, kolegi Benku i Mađarskoj nadbiskupiji na potpori pruženoj Hrvatskoj nakon snažnog potresa u Zagrebu u ožujku i Sisačko-moslavačkoj županiji krajem 2020. godine.

„Pred nama je težak i dug proces obnove tih područja, ali ohrabrenje nam daje potpora naših saveznika i partnera. Situacija s potresom, ali i pandemijom koronavirusa uistinu je pokazala važnost kontinuiranog ulaganja u sposobnosti oružanih snaga, budući da to nije samo puko ulaganje u nekakvu opremu, nego u sigurnost i dobrobit svih naših građana“, naglasio je ministar obrane.

Uz izraženo zadovoljstvo uspješnim zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u misijama i operacijama te pozdravljanje mađarskog popunjavanja pozicije mjesta zapovjednika misije KFOR tijekom 2021. godine, kao trenutačno najvažniji projekt obrambene suradnje ministri su istaknuli Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo u Szekesfehervaru.

„Vjerujemo da multinacionalna suradnja, uključujući onu s EU-om i ostalim partnerima, pruža mogućnosti za povećanje ukupnih sposobnosti odvraćanja i obrane“, kazao je Banožić.

Ministri su također izrazili zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem oružanih snaga dviju država u Središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne operacije smještenog u Zadru, kao i članstvu Hrvatske i Mađarske u Regionalnoj komponenti snaga za specijalno djelovanje.

„Drago mi je da i na ovaj način naše snage surađuju budući da kroz nju ne jačamo samo naše nacionalne sposobnosti, nego i lakše ispunjavamo NATO ciljeve sposobnosti“, ističe Banožić.

Također, pohvaljena je i suradnja u području školovanja, te po pitanju EU tematike gdje Hrvatska i Mađarska surađuju kroz tri PESCO projekta, a potencijal postoji i unutar budućeg Europskog obrambenog fonda.

„Bilateralna suradnja Mađarske i Hrvatske može biti odličan primjer drugim zemljama, jer gotovo da nema područja u kojem naše oružane snage ne surađuju“, zaključio je Banožić.

Ministar Benkő iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom, kazavši kako Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska vojska obavljaju sjajan posao kada je u pitanju nošenje s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa i posljedicama potresa u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Značajnu ulogu u borbi s pandemijom koronavirusa ima i mađarska vojska u našoj državi čime se, kao i u slučaju Hrvatske, dokazao široki spektar zadaća koje su naši vojnici sposobni obavljati“, rekao je Benkő i zaključio kako vjeruje u daljnji nastavak izvrsne obrambene suradnje između dviju država, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:16