NITI RIJEČI O SUKOBU

Banožić u Sarajevu bez komentara o admiralu Hranju: ‘To su pitanja unutarnje politike‘

Hranj je 12. studenoga poslao dopis Banožiću u kojemu ga optužuje za ‘strateško zlostavljanje‘ njega osobno kao čovjeka i vojnika

Mario Banožić

 Antonio Balic/CROPIX

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u utorak nije želio posebice komentirati prijepore s načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjem, unatoč brojnim uzajamnim optužbama.

"To su pitanja unutarnje politike i to ću ostaviti kad dođem kući", rekao je kratko Banožić novinarima u Sarajevu, gdje je bio u službenom posjetu MInistarstvu obrane BiH.

Admiral Hranj je 12. studenoga poslao dopis ministru Banožiću u kojemu ga optužuje za "strateško zlostavljanje" njega osobno kao čovjeka i vojnika zbog činjenice da je odgovorio zapovijedima predsjednika Zorana Milanovića.

Banožić je prije toga admirala Hranja upozorio kako navodno krši Zakon o obrani time što bez suglasnosti Ministarstva obrane odnosno ministra provodi zapovijedi predsjednika, odnosno osigurava vojnu potporu Milanovićevim protokolarnim aktivnostima.

Ministar Banožić u jeku ovih sukoba u Sarajevu je razgovarao s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, a nakon toga novinarima je rekao kako dva ministarstva, kao i oružane snage dviju država, već godinama izvrsno surađuju.

Podsjetio je kako je u Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" dosad obuku prošlo više od 600 časnika, dočasnika i vojnika oružanih snaga BiH i s tom se vrstom suradnje planira nastaviti.

Podsjetio je kako dva ministarstva imaju dobru suradnju i u provedbi tehničkog sporazuma o upravljanju krizama pa je tako hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protekloga ljeta bilo aktivno angažirano na gašenju požara u Hercegovini.

"U takvim situacijama BiH uvijek može računati na nas", izjavio je Banožić dodajući kako Hrvatska uz to snažno podupire susjednu državu na njezinu putu ka europskim i euroatlantskim integracijama.

U tom cilju, kako je pojasnio, BiH može računati i na transfer znanja kojega Hrvatska stječe kroz proces modernizacije svojih oružanih snaga.

Oružane snage BiH trenutačno su pod snažnim političkim pritiskom jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zagovara njihovo raspuštanje pa prijeti i uspostavom posebne vojske Republike Srpske.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić rekao je kako, unatoč tome, oružane snage nastavljaju ispunjavati svoju funkciju i u punom kapacitetu obilježavaju 16. obljetnicu svoga ustroja.

Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na potpori koju pruža oružanim snagama BiH.

"Iskreno i vrlo dobro surađujemo", izjavio je Podžić posebice zahvalivši na pomoć koju je Hrvatska pružila BiH u gašenju požara kad helikopteri oružanih snaga BiH nisu mogli obavljati tu zadaću jer je suglasnost za to odbijao dati Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 01:55